Rusija: Prekinuli smo udare tamo gde je zatraženo

Ruska vojska je saopštila da su vazdušni udari u Siriji, u skladu sa sporazumom, obustavljeni u oblastima u kojima je zatražen prekid vatre, javlja AFP.

Izvor: Beta/AP

Subota, 27.02.2016.

10:53

Rusija: Prekinuli smo udare tamo gde je zatraženo
Foto: GettyImages

Primirje u Siriji, za koje su posredovale Rusija i SAD, stupilo je na snagu u petak u 23 časa po nešem vremenu, a terorističke grupe Islamska država i Nusra front isključene su iz sporazuma.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ranije je usvojio rezoluciju kojom podržava prekid vatre između suprotstavljenih strana u Siriji.

Naredna runda mirovnih pregovora zakazana je za 7. mart.

Dogovor o prekidu vatre nedavno su postigli SAD i Rusija, a prihvatili da ga poštuju sirijske vlasti, opozicione grupe, kao i Turska.

Prekid vatre je privremen i ne odnosi se na ekstremistčke grupe, Islamsku državu i sirijski ogranak Al Kaide Front el Nusra.

Očekuje se da će sukobi biti nastavljeni na područjima pod kontrolom džihadistia, u provincijama Deir Ezor na istoku, Raka na severu i Idleb na severozapadu.

Primirje se neće odnositi ni na provinciju Kunetra na jugu, u blizini Golanske visoravni ,gde se takođe nalaze džihadističke grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: