"Šansa za mir u Siriji koja se ne sme propustiti"

Prekid vatre u Siriji je prva šansa da se okonča nasilje i ne sme propustiti, kaže visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.02.2016.

12:58

Foto: Beta, AP

"Ukoliko se prekid vatre održi, stvoriće uslove za potpun, neprekidan i nesmetan humanitarni pristup širom Sirije", istakla je ona u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Time će se, dodala je, pružiti prilika da se sprovedu u delo mere izgradnje poverenja koje je usaglasio Savet bezbednosti UN.

"Zauzvrat, to će omogućiti specijalnom izaslaniku UN Stefanu de Misturi da ponovo sazove unutarsirijske pregovore u Ženevi i stvori uslove za političku tranziciju koju je jednoglasno dogovorio Savet bezbednosti UN", navodi Mogerini.

Ona podseća da je u ponoć prvi put posle petogodišnjeg rata u Siriji stupio na snagu prekid neprijateljstava, nakon jednoglasnog usvajanja Rezolucije 2268 u Savetu bezbednosti UN.

"Svi mi u međunarodnoj zajednici, kao i strane u sukobu, imamo odgovornost da učinimo da to uspe, a ne da protraćimo priliku da spasemo živote i izvedemo Siriju na put ka mirnom rešenju sukoba", zaključila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: