Izbeglice mole Makedonce: Spasite nas...

Oko 5.000 izbeglica, uglavnom iz Sirije i Iraka, zaglavljeno je na grčko-makedonskoj granici u mestu Idomeni, objavio je makedonski portal Nova.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2016.

19:11

Default images
foto: Beta/AP

Taj portal je naveo da su najveći broj njih žene i deca i prenosi njihov apel makedonskoj vladi da ih pusti da prođu kroz Makedoniju jer je, kako kažu, situacija jako teška.

"Mi smo izbeglice, najviše nas je iz Iraka i Sirije. Oko 5.000 nas je, a najviše je žena i dece. Rezerve humanitarne pomoći su pri kraju, a uslovi su jako loši. Molimo makedonski vladu da preuzme mere i da na spasi od humanitarne katastrofe", navedeno je u poruci koju su poslali portalu Nova.

Predstavnica UNHCR u Grčkoj Stela Nanu potvrdila je da je situacija u tranzitnom centru u Idomeniju katastrofalna. Prema rečima Stele Nanu, kamp je već prepunjen, a nove izbeglice stalno pristižu.

"Najviše je žena i dece, ima i samohranih majki, ranjivih kategorija, bolesnih i invalida. Rezerve hrane i higijenski paketi se troše, jer stalno dolaze nove izbeglice, a kapacitet centra je ispunjen", rekla je Nanu.

Broj izbeglica koje mogu da pređu granicu od danas je ograničen na 580. Policije Slovenije, Austrije, Srbije, Hrvatske i Makedonije su se dogovorile da ograniče protok izbeglica da bi se pojačala kontrola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: