U ponoć stupa na snagu dogovor o primirju u Siriji

Večeras u ponoć po lokalnom vremenu (23 sata po srednjevropskom) u Siriji stupa na snagu primirje dogovoreno između SAD i Rusije.

Izvor: B92

Petak, 26.02.2016.

09:54

U ponoć stupa na snagu dogovor o primirju u Siriji
Foto: GettyImages

Američki predsednik Barak Obama je tim povodom upozorio Moskvu i Bašera el Asada da dogovor o tome poštuju, poručivši da će i SAD učiniti sve da bi primirje uspelo.

Režim Bašara al Asada i opozicija, kao i kurdske snage najavili su da će poštovati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD.

"Niko od nas nema iluzija. Svi smo svesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za skepsu ali istorija će nam strogo suditi ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući da okončamo ovaj užasni sukob diplomatskim putevima", poručio je Obama, prenele su agencije.

Obama je istakao i da dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji, upozorivši režim Bašara al Asada i njegovog ruskog saveznika da će svet s pažnjom pratiti sprovođenje primirja.

"Dani koji dolaze biće ključni, svet će gledati", rekao je Obama nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost u Vašingtonu, insistirajući na odgovornosti Damaska i Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati haos u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: