Orban zbunio EU: Šta Mađarska želi referendumom?

Zvaničnici EU izjavili su da nije jasno kako bi raspisivanje referenduma u Mađarskoj o kvotama za raspodelu izbeglica moglo da utiče na usvojene odluke EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2016.

21:24

Orban zbunio EU: Šta Mađarska želi referendumom?
foto: Beta/AP

Analitičari smatraju da su najave o referendumu pokušaj mađarskog premijera Viktora Orbana da se nametne kao vođa zemalja koje ne podržavaju evropski sistem izbegličkih kvota, navodi agencija AP.

Evropska unija usvojila je prošle godine plan o raspodeli 160.000 migranata iz preopterećene Grčke i Italije u druge zemlje članice, ali do sada je preseljeno jedva 600 ljudi. Samo nekoliko zemalja EU ponudilo je manje od 5.000 mesta za smeštaj migranata.

"EU ne razume kako bi mađarski referendum mogao da se uklopi u proces donošenja odluka koji je dogovoren sa svim članicama Unije, uključujući i Mađarsku", izjavila je portparolka EU Nataša Berdo.

Berdo je rekla da je debata u Mađarskoj o ovom predlogu još u toku.

Mađarski premijer Viktor Orban zatražio je u sredu referendum o planu Evropske unije za uvođenje kvota za raspodelu migranata među članicama.

Pitanje na referendumu će biti: "Da li želite da Evropska unija propiše obavezno razmeštanje nemađarskih građana u Mađarskoj bez saglasnosti parlamenta?"

Orban je rekao da će glasanje biti "u prilog nezavisnosti Mađarske i odbacivanja plana o obaveznim kvotama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: