Orban: Ton Nemačke grub, surov i agresivan

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Nemačka ima "grub i agresivan" ton u rešavanju izbegličke krize u Evropi.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2016.

12:46

Orban: Ton Nemačke grub, surov i agresivan
Foto: Beta, AP

Osim toga, on je kritikovao njene predloge o nacionalnim migrantskim kvotama, kojima se on žestoko opire.

"Danas je ton Nemačke grub, surov i agresivan", rekao je Orban nemačkom dnevniku "Bild", istakavši da nemačka izbeglička politika "nije bez alternative", prenosi AFP.

On je u intervjuu nemačkom listu, samo dan nakon što je najavio referendum o obaveznim kvotama EU za raspodelu migranata, upozorio da će kvote izmeniti profil Evrope sa etničkog, kulturnog i verskog stanovišta.

Takođe je kazao da nekontrolisani priliv migranata izlaže Evropu rizicima od "terorizma, kriminala, antisemitizma i homofobije".

Podsetivši na incident u zapadnom nemačkom gradu Kelnu u novogodišnjoj noći, kada je stotine žena prijavilo da ih je seksualno uznemirila grupa migranata, Orban je rekao:

"Imam četiri kćerke i ne želim da mi deca odrastaju u svetu u kojem bi mogao da se dogodi Keln".

Prema njegovim rečima, čak je i dogovor EU i Turske radi smanjenja broj izbeglica u Evropi "nerealističan".

"Nijedna od država članica EU ne želi da zaista primeni taj dogovor", rekao je Orban.

On je, takođe, rekao da EU sada ponizno moli Turke da joj, u zamenu za novac i obećanja, obezbedi granice, jer to ne može sama.

"To nije dobra politika jer budućnost i bezbednost Evrope čini zavisnom od dobre volje Turske", zaključio je mađarski premijer.

Njegov stav je direktno protivan stavu nemačke kancelarke Angele Merkel, koja podržavala plan prema kojem bi Turska zapečatila svoje granice i potom izbeglice avionom prebacivala u Evropu gde bi bile razmeštane prema sistemu kvota, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: