Cerar protiv neprijateljstva prema migrantima

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je da se ne sme dozvoliti širenje neprijateljske kampanje u sredinama gde vlada namerava da osnuje centre za izbeglice.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2016.

22:53

Cerar protiv neprijateljstva prema migrantima
Foto: Tanjug

"Ne smemo dopuštati netoleranciju, huškanje i neprijateljstvo prema migrantima i izbeglicama, ova vlada podržava toleranciju i vrednosti zapisane u našem ustavu", rekao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani, prenosi Hina.

Poslednjih nedelja u više mesta gde je vlada planirala da smesti izbeglice koje je odbila da primi Austrija izbile su demonstracije koje je podržao i deo opozicije koji se zalaže za najrestriktivniju politiku prema azilantima, a novi protesti najavljuju se ovih dana u Kidričevom, Kranju, Logatecu i u još nekoliko gradova.

Cerar je istakao da je time razočaran, kao i da poziva građane da ne nasedaju na ksenofobiju i huškanje jer ih oni, koji su apriori protiv izbeglica u svojoj blizini, pogrešno informišu.

"Razumem da je kod ljudi prisutan strah zbog informacija o migrantima iz drugih zemalja, ali su one često nepotpune", upozorio je slovenački premijer i dodao da njegova vlada dobro kontroliše izbeglički priliv i da je stanje u zemlji sigurno.

Cerar je dodao da bi Slovenci, kad je reč o primanju i integraciji izbeglica, trebalo da se ugledaju na severne susede jer Austrija izbeglice prima i dobro ih integriše.

Na pitanje je li Slovenija spremna na moguće skretanje izbeglica na novu rutu nakon što su Austrija i Slovenija pojačale kontrolu granica i uvele izbegličke kvote, Cerar je rekao da je njegova vlada na to spremna, ali da u vezi s migrantskim talasom ima "mnogo mogućih scenarija", prenosi Hina.

"Oni koji u Evropu žele putem iregularnih migracija treba da shvate da kratkoročno njihova integracija u Evropskoj uniji nije moguća, a to mora biti i jasan signal onima koji krijumčare ljude", dodao je Cerar i rekao da takvu poruku šalje i žičana ograda koju je na delu svoje granice s Hrvatskom Slovenija postavila krajem prošle i početkom ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: