Ko će kazniti roditelje koji ne vakcinišu decu

Poslednjih godina, sve je više roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2016.

20:30

Ko će kazniti roditelje koji ne vakcinišu decu
Foto: Beta/AP

Zato je nedovoljno dece vakcinisano, a u poslednje vreme počele su da se pojavljuju davno iskorenjene bolesti.

Da bi se povećao broj vakcinisane dece u Srbiji, uveden je nov zakon i nove novčane kazne za one koji odbijaju vakcinaciju.

Kalendar vakcinacije se nije promenio, ali zakon jeste. Po novom Zakonu u Srbiji je sada vakcinacija obavezna i to propisanim vakcinama protiv zaraznih bolesti.

Roditelji koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, moraće da plate kazne i to od 30 do 150.000 dinara.

Potvrda o zdravstvenom stanju deteta koja je neophodna za upis u školu ili vrtić, nekompletna je bez potvrde o vakcinaciji.

"Mogu da kazem da se ništa nije promenilo u vezi roditelja i drzavnih ustanova po pitanju vakcinacije. Uvedena je samo jedna nova uredba da za boravak u predškolskim i školskim ustanovama potrebno je da dete ima uredan vakcinalni status. Time se ne meša u upisnu politiki i ne znači da dete ne može da se upise u školu i vrtić, vec postoji jedna obaveza te saradnje između obrazovnih institucija, predškolsih i školskih ustanova sa nadležnom zdravstvenom sluzbom", kaže Zoran Panajotović iz Ministarstva zdravlja.

Kada dođe vreme za vakcinaciju, zdravstvena služba doma zdravlja obaveštava roditelje da dovedu dete na pregled za vakcinu. Tada se utvrđuje da li dete može da primi vakcinu. Postoji privremena, ali i trajna sprečenost ukoliko odluči komisija.

"Ako se roditelj ne odazove, nadležni pedijatar upućuje prijavu i obaveštava sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja. Sanitarna inspekcija opet obaveštava roditelja da dovede dete na pregled, a ukoliko se roditelj oglušava, po Zakonu, nadležni sanitarni inspektor podnosi prijavu nadležnom sudu", objašnjava Panajotović.

Ipak neke roditelje brine da li obavezna vakcinacija mora da se odnosi i na decu koja su pod određenim rizikom još od rođenja ili boluju od nekih drugih bolesti.

"Ovo je izuzetno važno pitanje i to je zaista odgovornost lekara da to zajedno sa roditeljima proceni. Kada kažem zajedno sa roditeljima, to je da roditelji sarađuju sa pedijatrom, da prenesu sve informacije koje lekar ne zna. Postoje definisane kontraindikacije kada dete ne može i ne sme da primi određenu vakcinu. U takvom slulaju postoji komisija u kojoj je pedijatar, epidemiolog, da medicinski konstatuje da dete ne bi smelo da primi vakcinu i da bude oslobođeno vakcine", kaže Dragan Ilić, direktor Instituta zdravlja "Batut".

Novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o javnom zdravlju usklađen je sa propisima EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: