Sirija osudila Kerijeve izjave pred Senatom

Sirijska vlada kritikovala je američkog državnog sekretara Džona Kerija zbog izjava pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 24.02.2016.

16:51

Sirija osudila Kerijeve izjave pred Senatom
Foto: Gettyimages

Keri u utorak rekao pred odborom Senata da rat u Siriji ne može da prestane dok je na vlasti predsednik Bašar al Asad.

Sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Kerijeve izjave "suprotne ; realnosti" i da predstavljaju pokušaj da "sakrije odgovornost svoje zemlje za terorističke zločine kojima je Sirija bila izložena".

Keri je takođe rekao da ne može da garantuje uspeh sporazuma o privremenom prekidu vatre u Siriji ali da je to najbolji put da se okonča pet godina nasilja u toj zemlji.

Prekid vatre o kome su se dogovorili SAD i Rusija, a prihvatili da ga poštuju sirijske vlasti i opozicione grupe kao i Turska treba da stupi na snagu u subotu.

Sporazum ne obuhvata grupu Islamska država, kao i sirijski Nusra front, ogranak Al Kaide u Siriji, ili bilo koju oružanu formaciju koju Savet bezbednosti UN smatra terorističkom organizacijom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Turska podržava prekid vatre u Siriji "u načelu" ali da je ozbiljno zabrinuta da bi taj sporazum mogao da ojača predsednika Asada i dovede do novih tragedija.

Erdogan takođe smatra da kurdska sirijska oružana grupa koju Turska smatra terorističkom organizacijom treba da bude isključena iz sporazuma o prekidu vatre.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je da oni koji sumnjaju u Sporazum o prekidu vatre, ustvari pozivaju na rat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: