Grčka: Šta god da odlučite možemo da stavimo veto

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas upozorio je učesnice bečke konferencije da Atina može staviti veto na odluke Evropske unije koje se na njih odnose.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2016.

08:45

Grčka: Šta god da odlučite možemo da stavimo veto
Foto: GettyImages

"Sa pojedinim državama ćemo se naći u telima EU, kada se bude razgovaralo o raspodeli subvencija za poljoprivredu ili kada treba da podržimo njihovo pristupanje Uniji", naglasio je Muzalas.

"Upozorenje se tiče svih zemalja koje prikažu veoma antigrčki stav i rasistički se ponašaju prema migrantima", rekao je Muzalas, odgovarajući na pitanje da li to važi za države Višegradske grupe i Srbiju i Makedoniju.

On je, agenciji i radiju ANA-MPA, kako prenose nemački elektronski mediji, ukazao da bi dalje približavanje kandidata za prijem u članstvo EU moglo biti blokirano.

Uz to, Atina je zapretila i blokiranjem odluka o subvencijama EU.

Prethodno je Grčka uputila zvaničnu protestnu notu Beču zbog sutrašnjeg skupa, koji je posvećen izbegličkoj krizi i balkanskoj ruti.

Grčka zamera Austriji to što ne učestvuje na ovoj konferenciji, čije odluke mogu, kako se navodi u protestu, imati posledice po Grčku i njene granice.

Na inicijativu ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl Lajtner i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca, u Beču treba da se okupi 18 ministara zapadnog Balkana, koji će razgovarati o situaciji duž balkanske rute.

Na konferenciju, na temu "Zajedničko upravljanje migracijom", pozvani su ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, najavljeno je u saopštenju.

Cilj skupa je usaglašavanje stavova i akcija povodom aktuelnih migracionih izazova u već dokazanom formatu Austrije i partnera sa Balkana.

Na skup su pozvane i zemlje koje čine Salcburški forum, a koje su pogođene situacijom na zapadnom Balkanu, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija, dodaje se u saopštenju.

Učesnici konferencije razgovaraće na prvom panelu o temama koje se tiču unutrašnje bezbednosti, kao što su upravljanje granicama, borba protiv krijumčara i ekstremizma.

Drugi panel baviće se temama koje su izazov za spoljnu politiku, kao što su mere za borbu protiv uzroka za bekstvo, saradnja sa trećim zemljama i informacije o zemljama porekla.

Na radnom ručku će učestvovati i ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, koji će sa ministrima sa Balkana razgovarati o "civilno-vojnoj saradnji i upravljanju granicama".

Po završetku konferencije planirana je konferencija za štampu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: