Da li su i braća Bitići kolateralna šteta?

I dok javnost insistira na utvrđivanju odgovornosti za ubistvo dvoje službenika srpske ambasade u Libiji, otvara se i jedno drugo pitanje.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2016.

20:25

Da li su i braća Bitići kolateralna šteta?

Da li naša zemlja predugo ispašta zbog zločina iz prošlosti prema trojici američkih državljana, koji još nisu rešeni?

Može li i treba li moralno pravo da premosti 17 godina, poveže prošlost Petrovog Sela i sadašnjost Sabrate, tako da budući odnosi Srbije i SAD-a po tim pitanjima dobiju drugu dimenziju?

Potpredsednik SPS-a Predrag Marković smatra da su posle vazdušnih napada u Libiji amerikanci izgubili svako moralno pravo da nas uslovljavaju braćom Bitići.

"Ako je ubistvo dvoje srpskih diplomata u Libiji američka greška koja se eto tako dešava, kolateralna šteta, zašto se onda taj kriterijum ne primeni i na slučaj Bitići", kaže Marković.

Za nekadašnju direktorku Fonda za humanitarno pravi Natašu Kandić ta dva slučaja nisu sa za poređenje.

"Nedopustivo je da poređenje ljudi koji su izgubili život, to je tragedija, ali to ne može da se poredi sa žrtvama u ratu i ubistvima kakvo je ubistvo braće bitići", kaže Kandić.

U Fondu za humanitarno pravo objašnjavaju da nas Amerikanci zbog slučaja Bitići ne uslovljavaju već da nas podstiču da pokažemo da smo pravna država.
Poruka koja stiže iz vrha SPS-a, partije na vlasti, sigurno će izazvati reakciju američke ambasade, smatra Kandićeva.

"Najteže u njegovoj izjavu što je on rekao jeste ono što dobar deo građana ovde misle, a to je da su oni bili pripadnici OVK i trebalo ih je ubiti. E to mišljenje je rašireno i to je posledica jake propagande koja nije prestala u Srbiji", dodaje Kandić.

Marković pak kaže da Amerika nikada ne priznaje svoje greške.

"Može im se tako, ali to ne znači da mi kao Nataša Kandić treba da oduševljeno branimo svako ubistvo počinjeno pod okriljem američke administracije", navodi Marković.

Naši sagovornici se nisu usudili da prognoziraju kakve će posledice po odnose Srbije i SAD-a imati tragedija u Sabrati.

Dok Marković smatra da slučaj Bitići neće biti rešen jer je previše vremena prošlo, a država je već iscrpela sve mogućnosti, Kandićeva je ubeđena da će tajna tog ubistva biti razjašnjena, odnosno da mora tako da bude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: