Zaustavljen put izbeglica iz Makedonije u Srbiju

Migranti su ponovo tema broj jedan. Dok se u Beogradu na Birou za koordinaciju službi bezbednosti upravo o tome raspravlja, situacija na terenu se komplikuje.

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2016.

16:33

Zaustavljen put izbeglica iz Makedonije u Srbiju

Migranata je sve više na granici Makedonije i Srbije, a problema zbog njih ima i na graničnom prelazu Batrovci.

Izbeglice iz Makedonije trenutno ne mogu da uđu u Srbiju, javlja reporter B92 koji se nalazi u Tabanovcima.

Ovim je praktično zaustavljen put izbeglica i za sada nije poznata do kada će izbeglice moći da nastave put.

Voz koji je trebalo da dođe po migrante u Makedoniju nije došao.

Kako navodi reporter B92, situacija na granici je mirna, ali je sve veći broj izbeglice.

Makedonije u dva tranzitna centra koji se nalaze u Đevđeliji i Tabanovcima može da zbrine 2.000 ljudi.

Kolona kamiona duga oko osam kilometara na prelazu Batrovci pretpostavlja se da je nastala zbog pooštrene kontrole vozača i vozila.

Vozači kažu da policija strogo proverava da li su vozači proveli u proteklih šest meseci duže od 90 dana u EU i ako jesu, vraćaju ih.

U Adaševcima na stotine migranata i nekoliko autobusa čekaju od juče. Autobusi sa izbeglicama treba da krenu ka Šidu, ali iz Hrvatske voz za izbeglice nije stigao.

Makedonskom prugom neki migranti se vraćaju odakle su došli. Neki se pak nadaju odlasku u zemlje zapadne Evrope. Iako tranzitni, centar u Tabanovcima na severu Makedonije postao je prihvatni centar za migrante iz Iraka i Avganistana koji za sada ne mogu u Srbiju. Neki su baš iz Srbije poslati ovde, upravnik centra ne zna kako.

"Ono što je problem - 320 ljudi došlo nelegalno iz Srbije i na neki način ilegalno se ušunjalo, ne znam odakle su vraćeni. Ima načina ako se vraća, šta bi bilo da mi ovih 750 vratimo. Jel to humano - nije", kaže Goran Stojanovski, rukovodilac centra.

Da uslovi života ovde nisu humani smatra i Tejmur iz Avganistana koji je već 5 dana sa četvoročlanom porodicom u ovom kontejneru

"Granica sa Srbijom je zatvorena, čekamo da se otvori. Želimo na zapad, koja god zemlja želi da nas prihvati", kaže on.

Iako nadležni tvrde da smeštajnih kapaciteta ima dovoljno, mnogi spavaju napolju. Slična je situacija i sa ličnom higijenom

Tuševa nema, ali hrane i garderobe ima, poručuju iz Crvenog krsta.

Iako su sve nervozniji jer ih je sve vise i ne znaju kada ce i kuda, migranti mirno cekaju u redu za svoj obrok.

"Imali smo grupe koje su vraćene iz Hrvatske ovde, deo ih se vratio u zemlju", kaže volonterka.

Ima i onih kojima nije ništa jasno pa imaju pitanje za lidere zapadnih zemalja.

Svakoga dana vozovi dolaze iz Đevđelije, kasnije put nastavljaju ka Srbiji. To međutim važi samo za one iz Sirije, Avganistanci i Iračani na put ka zapadu moraće da sačekaju. Još koliko - ne zna se.

Migrantska kriza predstavlja veliku opasnost po opstanak EU upozoreno je na konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču, na kojoj je zaključeno da je potrebno zajedničko evropsko rešenje, ali dok se ono ne nađe neophodno je preduzeti mere za zaustavljanje izbegličkog talasa. Dogovoreno je da se putovanje duž balkanske rute dozvoli samo licima kojima je potrebna zaštita, a odluka o tome ostavljena je zemljama da samostalno odlučuju. U zaključku se navodi da su dogovorena i zajednička pravila za registraciju izbeglica. Ista tema kao i na današnjoj bečkoj konferenciji, biće dominantna i na skupu u petak u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: