Turska podržava primirje u Siriji, ali s rezervom

Turska pozdravlja plan za okončanje borbi u Siriji, ali nije optimistična povodom pozitivnog ishoda razgovora o političkoj tranziciji.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2016.

13:07

Default images
Foto: Gettyimages

To je izjavio zamenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

On je istakao da Ankara ima rezerve prema primirju s obzirom na to da bi Rusija mogla da nastavi da preduzima akcije protiv umerene sirijske opozicije i civila, preneo je Rojters.

Kurtulmus je naveo i da će turska vojska nastaviti da napada položaje boraca iz redova sirijskih Kurda, ukoliko njihove snage budu "napadale Tursku".

Turske snage već neko vreme bombarduju pozicije kurdske grupe Partija demokratskog ujedinjenja (PYD), tvrdeći da time odgovaraju na napade ili provokacije.

SAD i Rusija su juče objavile dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji, koji će biti na snazi od subote i koji ne uključuje ekstremističke grupe Islamska država i Nusra fronta.

"Nadamo se da PYD neće napadati Tursku nakon subote. Turska, naravno, ima pravo da brani svoju teritoriju", istakao je zamenik turskog premijera.

Zvanična Ankara smatra PYD terorističkom grupom zbog njene povezanosti sa partijom turskih Kurda, koja je u Turskoj zabranjena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: