Sirijska vlada prihvata sporazum o prekidu vatre

Sirijska vlada prihvatila je uslove sporazuma o prekidu vatre u Siriji koji su predložile SAD i Rusija, saopštilo je sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2016.

11:39

Sirijska vlada prihvata sporazum o prekidu vatre
Foto: Getty Images

Vlada će obustaviti oružane operacije, ali će "nastaviti sa antiterorističkmn naporima" protiv Islamske države (IS), Al-Kaide i njenih ogranaka, navodi se u saopštenju, a prenosi AFP.

ID i Al-Kaida su isključene iz sporazuma o prekidu vatre koji je juče objavljen, podseća francuska agencija.

Sirijska vlada je u saopštenju naglasila značaj zapečaćivanja granica i zaustavljanja spoljne podrške oružanim grupama, kao i "sprečavanja tih organizacija da jačaju svoje kapacitete ili da menjanju svoje položaje, kako bi se izbegao raskid sporazuma", navodi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije ističe da će vladine snage imati pravo da odgovore na bilo kakvo kršenje sporazuma od strane pobunjenika.

Glavna sirijska opoziciona grupa saopštila je juče da prihvata sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji, koji su objavile SAD i Rusija, ako budu ispunjeni "humanitarni uslovi".

Visoki komitet za pregovore, sa sedištem u Rijadu, naveo je u saopštenju da je "dogovoreno da pozitivno odgovore na međunarodne napore da se dođe do mirovnog sporazuma", preneo je sinoć AFP.

Međutim, njihova "posvećenost primirju je uslovljena" prekidom opsade, oslobađanjem zatvorenika i prestankom bombardovanja civila i isporučivanjem humanitarne pomoći.

SAD i Rusija su objavile dogovor o prekidu neprijateljstva u Siriji, koji će biti na snazi od subote i koji ne uključuje ekstremističke grupe Islamska država i Nusra fronta.

Sporazum stupa na snagu u petak u ponoć po sirijskom vremenu, navele su SAD i Rusija u zajedničkom saopštenju koje je objavio američki Stejt department.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: