UN: Velike sile podstiču vojnu eskalaciju u Siriji

Ratni zločini u Siriji su u porastu dok konlifkt u toj zemlji postaje sve složeniji sa uključivanjem raznih koalicija iz inostranstva, navodi se u izveštaju UN.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2016.

10:59

Default images
Foto: Beta/AP

Nezavisna međunarodna komisija za istragu o zločina u Siriji saopštila je sinoć da se međunarodne i regionalne sile zalažu za postizanje mirnog rešenja sirijskog konlikta alil istovremeno i podstiču "vojnu eskalaciju" u toj zemlji.

Novi izveštaj te komisije pod okriljem UN dolazi pošto su se SAD i Rusija dogovorile o prekidu vatre koji treba da u subotu stupi na snagu. Sličan dogovor postignut je 11. februara, ali do primirja u Siriji nije došlo.

Istražioci UN upozorili su da je "iscepkana sirijska država na ivici kolapsa" i da postoji sve veća opasnost od internacionalizacije sukoba.

U izveštaju se poziva Savet bezbednosti UN da preduzme mere kako bi se počinioci zločina izveli pred lice pravde u Međunarodnom krivičnom sudu ili da se formira poseban tribunal za zločine u Siriji.

Sirijska opozicija saopštila je ranije danas da prihvata privremeni prekid vatre u zemlji, ako se ispune njeni uslovi. Odbor sirijske opozicije za pregovore naveo je posle sastanka u Saudijskoj Arabiji da prihvata "međunarodne napore o prekidu neprijateljstava u Siriji".

Opozicija je dodala da su uslovi za prihvatanje primirja da sirijske vlasti okončaju opsadu 18 područja u rukama pobunjenika, oslobode zatvorenike i obustave vazdušne i artiljerijske napade.

SAD i Rusija saopštile su u ponedeljak da prekid vatre u Siriji koji stupa na snagu u subotu, još treba da potvrde sirijske vlasti i opozicija, a to primirje isključuje džihadiste iz Islamske države i Al Kaide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: