Stefanović: Ponašaćemo se kao Austrija i Nemačka

Srbija je od Slovenije dobila dopis kojim je Beograd obavešten da će zvanična Ljubljana prihvatiti samo migrante koji zatraže azil u Austriji ili Nemačkoj.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2016.

14:49

Stefanović: Ponašaćemo se kao Austrija i Nemačka
Foto: Tanjug, arhiva

To je izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ponovio da će se Srbija ponašati isto kao Austrija i Nemačka.

"Slovenija je obavestila nas, a nju Austrija, da će prihvatiti samo migrante koji su spremni da zatraže azil u Austriji ili Nemačkoj. Tako piše u dopisu koji smo danas dobili", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

On je poručio da Srbija neće primati migrante za koje stižu signali da ih Austrija i Nemačka neće primiti.

"Ne želeći da se igramo igara ko je kriv, jer to ne doprinosi nikome, besmisleno je da neko očekuje od Srbije da primi migrante za koje nam jasno stižu signali od Austrije, Slovenije i Hrvatske da ih oni neće primiti", rekao je Stefanović povodom kritika iz Grčke na račun Makedonije i Srbije o ponašanju prema izbeglicama.

Najavljujući sutrašnji sastanak 18 ministara zapadnog Balkana u Beču, Stefanović je rekao da će ministri pokušati da pronađu jedinstveni kriterijum za propuštanje migranta.

Kako je dodao, treba da se pronađu jedinstveni kriterijumi kako da se osigura da oni koji imaju pravo da zatraže azil dobiju priliku da nastave gde su se zaputili.

Stefanović je najavio i da će vršilac dužnosti direktora policije Vladimi Rebić narednih dana u Beogradu razgovarati sa šefovima policija država na migrantskoj ruti, takođe u cilju pronalaženja jedinstvenih kriterijuma.

On je istakao da se Srbija, u nedostatku jedne jedinstvene evropske politike, ponašati kao Austrija i Nemačka i naglasio da se država od početka krize ponaša ozbiljno i odgovorno, ali da mora da vodi računa i o našoj zemlji.

Ocenio je dobrim što se sada krenulo sa zajedničkom registracijom.

Što se tiče ekonomskih migranata, Stefanović je objasnio da procedura predviđa da im se ponudi azil u Srbiji, a da se, ako se izjasne da to neće, pokreće procedura za readmisiju ,posle čega će oni biti vraćeni u zemlju iz koje su ušli u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: