Vanredna sednica SB UN na zahtev Rusije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvao je za večeras u 20 časova vanrednu sednicu o situaciji u Siriji, na zahtev Rusije, saopštile su diplomate.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2016.

18:03

Vanredna sednica SB UN na zahtev Rusije
Foto: Beta, AP

Sastanak je sazvan na zahtev ruskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi se razgovaralo o pozivu Turske da u Siriju budu poslate kopnene snage, prenela je agencija AFP.

Portparolk ruskog Ministarstva Marija Zaharova je ranije danaS saopštila da Moskva planira da Savetu bezbednosti preda rezoluciju u kojoj će zahtevati okončanje aktivnosti koje podrivaju suverenitet Sirije.

Turska je predložila zajedničku kopnenu operaciju u Siriji sa njenim međunarodnim saveznicima, tvrdeći da je takva intervencija jedini način da se zaustavi rat u toj zemlji, koji traje već pet godina.

Jedan viši turski zvaničnik je u utorak izjavio da Ankara želi da izvrši tu operaciju zajedno sa saveznicima, ali je istakao da turske vlasti ne planiraju da deluju jednostrano.

S druge strane, Rusija u Siriji sprovodi vazdušne udare, kako navodi AFP, radi podrške sirijskom predsedniku Bašaru Asadu, čiji odlazak sa vlasti žele Turska i njeni saveznici.

Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je da postoji opasnost od izbijanja rata između Turske i Rusije u slučaju kopnene intervencije u Siriji.

"Turska se umešala u Siriji... Zbog toga ga postoji opasnost od rata (s Rusijom) i zbog toga je za večeras zakazana sednica Saveta bezbednosti UN", rekao je Oland za radio Frans Enter (France Inter).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: