"U Poljskoj neće biti novih baza NATO"

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je nakon povratka u Varšavu iz SAD da u Poljskoj i na istočnom krilu NATO neće biti razmeštane nove baze.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2016.

11:28

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

On je dodao da će biti stalno razmešteni saveznički vojnici.

"Neće biti stalnih baza NATO, ali biće vojnici. U slučaju velikih vojnih vežbi koje će se održavati vrlo često to će biti hiljade ili čak desetine hiljada vojnika. Uz vežbe biće garantovano stalno prisustvo nekih jedinica NATO", kazao je televiziji TVN24 Vaščikovski, govoreći o razgovorima sa šefom američke diplomatije Džonom Kerijem.

Poljski ministar spoljnih poslova izjavio je da zaključci sa poslednjeg sastanka ministara odbrane članica NATO govore jasno u kom pravcu mora da ide zapadni vojni savez.

"Glavnokomandujućem snaga NATO dat je zadatak da razradi vojno prisustvo. Dokumenti govore o potrebi vojnog prisustva na terenu istočnog krila NATO. Prirodu tog prisustva razjasniće i razradiće vojska", rekao je Vaščikovski.

Poljska nova evroskeptična konzervativna vlada, kao i prethodna liberalna, nastoji da ubedi saveznike da Rusija predstavlja suviše veliku pretnju i da bi rizik agresije eliminisalo razmeštanje baza NATO na njenoj teritoriji i bar jedna brigada stalno prisutnih saveznčkih vojnika. ;

Šef poljske diplomatije u Minhenu na Forumu o bezbednosti prošlog vikenda izneo je tezu da dogovor NATO i Rusije iz 1997. godine da u nekadašnjim članicama Varšavskog pakta neće graditi baze niti razmeštati osetne vojne snage više ne važi zato što se Rusija promenila i zato NATO mora da razmotri kako da demonstrira volju da zaista štiti svoje istočno krilo.

"Taj prvi deo deklaracije prestao je da važi. Deklaracija je iz potpuno drugačije političke situacije kada je Rusija bila drugačija. Drugačija je bila i bezbednosna situacija", kazao je u Minhenu Vaščikovski, ali je naglasio da drugi deo te deklaracije, o obavezi komunikacije sa Rusijom i dalje važi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: