DSS i Dveri: Srbija saučesnik NATO u okupaciji

Predsednik Dveri Boško Obradović i predsednica DSS Sanda Rašković Ivić zatražili su od Tomislava Nikolića da ne potpisuje zakon o saradnji sa NATO.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2016.

16:15

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, oni su kritikovali aktuelnu vlast jer tim povodom nije raspisala referendum.

Obradović je ispred Predsedništva Srbije rekao novinarima da je sporazum o saradnji sa NATO jedno od ključnih pitanja za budućnost Srbije.

"Otkuda im ideja da potpisuju sporazume sa jednom osvajačkom, imperijalnom, zločinačkom i kriminalnom organizacijom kakav je NATO? Više od 80 odsto građana Srbije po svim istraživanjima javnog mnjenja je protiv učlanjenja Srbije u NATO i ovakvih sporazuma", rekao je Obradović.

On je poručio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je ovo šansa da spasi svoj obraz i politički identitet i postavio pitanje njegovog kredibiliteta pred dodelu nagrade Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, koja će biti održana u Moskvi, 9. marta.

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić rekla je da taj sporazum omogućava NATO vojnicima da uđu u svaku kasarnu, institut i kuću, a da za to ne odgovaraju.

"Pozivam predsednika države, koji je položio zakletvu da će čuvati celovitost i slobodu Srbije, da ne potpisuje ovaj zakon jer potpisujući ovaj zakon on postaje saučesnik u okupaciji vlastite države od strane NATO. Predsednik treba da zna da on ne odgovara za svoje postupke samo Aleksandru Vučiću, nego i građanima Srbije", rekla je Rašković Ivić.

Ona je uporedila sporazum koji je DSS potpisala sa NATO 2005. godine, kada je ta stranka bila na vlasti, sa novim sporazumom.

"Sporazum koji je tada potpisan je sporazum koji nije ni izdaleka izgledao tako kako izgleda ovaj. Sporazum koji je tada potpisan bio je u okviru aranžmana Partnerstva za mir, koji ima i Ruska Federacija, pa onda to nije ništa strašno. I taj sporazum je podrazumevao da samo trupe mogu da imaju prolaz, bez mogućnosti da se ulazi u kasarne i kuće, da se ima diplomatski imunutet", rekla je Rašković Ivić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: