SRB-NATO: Više od partnerstva, manje od članstva?

I dok u javnosti traje rasprava o tome šta za Srbiju znači najnoviji sporazum s NATO-om, čeka se potpis predsednika Tomislava Nikolića.

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2016.

16:38

Default images
Foto: Beta, AP

Kako nam je u kabinetu objašnjeno, politički gledano, u tom sporazumu nema ničeg novog još od vremena zalaganja Srbije za članstvo u Partnerstvu za mir.

Slobodan prevod najnovije saradnje Srbije i Alijanse mogao bi da glasi: prerasli smo partnerstvo, ali je vojna neutralnost i dalje jača od članstva.

Slobodno kretanje po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet NATO i zvanično dobija potpisom predsednika. Tomislav Nikolić ima još šest dana da parafira sporazum, a nezvanično u njegovom kabinetu saznajemo da se potpis ne dovodi u pitanje.

Američki ambasador poručuje da Srbija sama odlučuje o svom odnosu sa NATO-om.

"Srećan sam što je saradnja sa NATO sve bliža. Videli smo vrlo uspešnu posetu generalnog sekretara NATO. Mislim da će saradnja Srbije i NATO pomoći Srbiji da ojača svoju vojnu snagu i učini Srbiju još većim faktorom stabilnosti u regionu i da će srpska vojska igrati još aktivniju ulogu u mirovnim operacijama širom sveta", kaže ambasador Kajl Skat.

U skupštini je sporazum ratifikovan gotovo jednoglasno, samo je poslanik Srpske narodne partije bio protiv ratifikacije. Ipak,suprotno stavu vladajuće stranke, deo opozicije i dalje apeluje na predsednika Srbije.

"Ne možete da zatvarate oči da je NATO taj koji je glavni sisitem regionalne bezbednosti i ne možete ostati van tog sistema", kaže Milovan Drecun iz SNS, dodajući da se od NATO očekuje da zaštiti narod na Kosovu.

Na drugoj strani, Janko Veselinović iz pokreta Preokret kaže da prema njihovoj analizi potpisivanje ovakvog sporazuma izlazi iz okvira vojne neutralnosti.

"Predsednik ima mogućnost i autoritet da ne potpiše", rekao je Veselinović.

Stručna javnost poručuje da se sporazumu logističke prirode daje i previše na važnosti, da ne zaslužuje politizaciju i da nikako ne treba dovoditi u pitanje takav vid saradnje, koji se u vreme velikih kriza nameće kao potreba.

"Ovo je važan zakon u smislu da se ide korak dalje u shvatanju koliko su EU i NATO institucionalizovani u mnogim stvarima i da koriste zajedničke resurse, standardizovane protokole da bi se u sličaju krize brže reagovalo", kaže Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije.

Moskva nije propustila priliku da interveniše. Portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova uočava da Srbija razvija odnose sa NATO-om, a moskovski dnevnik "Komersant" zaključuje da je Srbija, glavni saveznik Rusije na Balkanu, napravila krupan korak prema NATO-u.

"Ona je neki način i preteća, drugim rečima 'Nemojte da zaboravite da pratimo šta radite i ako odmičete od neutralnosti, veliki brat će znati šta da uradi'", komentariše poruku iz Kremlja novinar Boško Jakšić

Povodom prava koja se sporazumom daju Alijansi na teritoriji Srbije, stručnjaci objašnjavaju da su to standardi na kojima se insistira i da Srbija ne može da bude izuzetak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: