"Turska ključna za izbeglice, ona popušta ventil"

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Barak Obama razgovarali su telefonom o razrešenju sirijskog konflikta i drugim aktuelnim temama.

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2016.

16:22

Default images
Foto: Beta, AP

Obojica državnika su pozitivno ocenila rezultate pregovora o Siriji, održanih u Minhenu.

Za to vreme Turska je nastavila da bombarduje položaje Kurda na severu Sirije. Dok pregovori i napadi traju nerešeno pitanje migranata i dalje stoji kao problem za sve.

Svi bombarduju, a za talas izbeglica uvek je kriva druga strana. Turska je ponovo bombardovala Kurde na severu Sirije, što je osudila vlada te zemlje, i pozvala Ujedinjene nacije da reaguje.

Situacija u Siriji direktno se odražava na broj izbeglica u Evropi, a samim tim i u Srbiji. Ipak, ključna zemlja je Turska, koja dozvoljava ulazak izbeglicama, ali i prolazak dalje ka Evropi.

“Jasno je da je Turska ta koja popušta ventil. Sa druge strane treba razumeti, jer u samoj Turskoj trenutno ima samo iz Sirije oko dva i po miliona ljudi. A tu dolaze još i Pakistanci, Iračani i ostali. Uostalom u ovom poslu prebacivanja migranata i izbeglica, Turska ima prećutnu podršku SAD, kao i brojnih fondacija”, navodi Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Nadu ne budi ni nedavna izjava Turskog predsednika Erdogana, u kojoj se pita da li Turcima na čelu piše da su idioti i da će poslati milione izbeglica, jer nemaju novca za njihov smeštaj.

Ipak, Turska ima mnogo više interesa u samoj Siriji, što teritorijalno, ali i u trgovini naftom.

“Erdogan zarad unutrašnje konsolidacije pokušava da ucenjuje EU već duže vremena. To je nekih godinu dana, tražeći podršku EU pre svega zbog izbora koji su bili u novembru. On je tu podršku i dobio, ali sada i zbog unutrašnje situacije gde imamo ekonomski pad, pad standarda većine stanovništva, i sada on pokušava da dobije i neki novac za to od EU”, dodaje Janković.

Ukoliko ka Evropi krene novi talas izbeglica, Višegradska grupa, koju čine Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, namerava da pomogne Makedoniji da zatvori granicu s Grčkom, kako bi na taj način takozvana balkanska ruta postala nedostupna za izbeglice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: