"Balkan suviše osetljiv za gomilanje izbeglica"

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek izjavio je u da je zapadni Balkan suviše osetljiv prostor da na njemu ostanu i gomilaju se izbeglice sa Bliskog istoka.

Izvor: Beta

Nedelja, 14.02.2016.

15:36

Foto: GettyImages

Zaoralek je za privatnu češku televiziju “Prima” objasnio da sutrašnji vanredni hitni samit Višegradske četvorke na koji su pozvane i Makedonija i Bugarska ali nije Grčka, nije pobuna protiv nemačkih planova za rešenje izbegličke krize.

"Nastojimo da objasnimo našim evropskim partnerima da je Balkan osetljiv prostor i da ne želimo da se desi da će se tamo nagomilati velike količine izbeglica, a da oni sa tim ne izađu na kraj. Prošlost je pokazala kako Balkan može da bude opasan", rekao je Zaoralek.

Vladu premijera Bohuslava Sobotke, koji će u ponedeljak u Pragu na samitu V4 razgovarati sa kolegama iz Poljske, Slovačke, Mađarske i Bugarske i predsednikom Makedonije o planu rezervne spoljne granice EU na granicama Bugarske i Makedonije, ako Grčka hitno ne učini nešto kako bi prikočila migracijski talas, podržava i češka opozicija.

Zaoralek je Grčku optužio da funkcioniše kao protočni bojler, a da su izbeglice za nju turistički biznis.

"Izbeglice predstavljaju veliku privrednu granu. U hotelima su i restoranima. To je još jedan deo turističkog tržišta Grčke. Moramo da se dogovorimo da to više neće biti biznis, nego nešto što u Evropi sebi više ne možemo da dozvolimo", rekao je Zaoralek.

Predstojeći samit i plan B nove granične barijere na jugu Makedonije i u Bugarskoj koji želi u Briselu na samitu EU naredne sedmice da predstavi Višegradska grupa, prema ocenama nemačkih medija, otvorena je pobuna postkomunističke Srednje Evrope protiv nemačke kancelarke Angele Merkel i njenog recepta za rešavanje izbegličke krize.

Dok je Češka raspitivanje nemačkog ambasadora protumačila kao uobičajeno interesovanje za novi predlog, slovački premijer Robert Fico rekao je televiziji TA3 da je od Nemačke dobio demarš i da iza toga stoji nervoza Nemačke jer Višegradska četvorka odbija da bude poslušna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: