"Zalutala" raketa "Helfajer" sa Kube vraćena u SAD

Američka raketa "Helfajer" bez bojeve glave koja je greškom 2014. godine transportovana iz Evrope na Kubu, vraćena je u SAD, saopštio je Stejt department.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.02.2016.

09:59

Foto: Beta, AP

Raketa je vraćena u SAD u "saradnji sa kubanskom vladom", rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner ne navodeći detalje.

"Obnavljanje diplomatskih odnosa i ponovno otvaranje naše ambasade u Havanu omogućuje nam da sarađujemo sa kubanskom vladom na pitanjima od obostranog interesa", rekao je on.

Prema podacima američkog Ministarstva odbrane, "Helfajer" je laserski navođen projektil vazduh-zemlja, težak oko 45 kilograma, koji može da bude ispaljen iz helikoptera poput "Apača" ili bespilotne letelice kao što je "predator".

Prema ranijim medijskim navodima, proizvodač rakete, kompanija "Lokid Martin", bio je ovlašćen da izvozi projektil bez bojevog punjenja, za potrebe vežbi NATO-a.

Kako je ranije jedan neimenovani američki zvaničnik rekao za AP, za grešku u transportu rakete, koja je završila na Kubi, odgovorni su "Lokidovi" špediteri.

On je istakao da SAD ne žele da bilo kakva odbrambena tehnologija ostane u nesavezničkoj zemlji, bilo da ona ima kapaciteta da je koristi ili ne i dodao da je prisutna velika zabrinutost da bi Kuba mogla da da pristup raketi nekim tehnički naprednijim zemljama.

Raketa je bila ispravno transportovana u Španiju, gde je korišćena u vojnoj vežbi, a zatim je krenula na zaobilazno putovanje kroz Španiju, Nemačku i Francusku, da bi završila na aerodromu "Šarl de Gol" u Parizu.

Sa njega je trebalo da bude vraćena natrag na Floridu, ali je umesto toga ukrcana na let "Er Fransa" za Havanu nakon čega su američki zvaničnici zatražili od kubanske vlade da vrati raketu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: