Ispovest imama koji se suprotstavio vehabijama

Nekadašnji imam Selvedin Beganović u poslednjem trenutku je sprečio izgradnju vehabijskog centra na samoj granici BIH s Hrvatskom, u selu Bosanska Bojna.

Izvor: index.hr

Nedelja, 14.02.2016.

20:00

Ispovest imama koji se suprotstavio vehabijama
Foto: Thinkstock

On se u svojim propovedima otvoreno suprotstavljao radikalnim islamistima i njihovim pristalicama koji, kako kaže, šire izopačeni islam i vrbuju mlade da se priključe borbi za Islamsku državu

Bošnjacima je poručio – „Ovo nije naš rat! Džihad bi u BiH trebalo da se voditi oko nezaposlenosti, malih penzija i brige oko socijalno ugroženih". Njegove propovedi i javni istupi u službi humanosti i mira bili su trn u oku pristalicama radikalnog islama i Beganović je preživeo čitav niz napada, pre nekoliko meseci je razrešen dužnosti imama, ostao je bez krova nad glavom, a njegova deca su morala da prekinu školovanje.

Beganović je u intervjuu za hrvatski portal Index.hr otkrio da je „u osinje gnezdo dirnuo kada se suprotivio izgradnji vehabijskog centra na granici s Hrvatskom“.

Husein Bilal Bosnić je, kako kaže, s grupom svojih ljudi, u mestu Bosanska Bojna od izbeglih Srba kupio dosta zemlje te je tamo započeo gradnju centra u kojem bi se okupljali njegovi istomišljenici, radikalni selefije - vehabije koji sve svoje neistomišljenike, uključivši i druge muslimane, smatraju nevernicima.

"Bilo mi je čudno što na te planove Bosnića i njegovih ljudi apsolutno niko ne reaguje i odlučio sam da upozorim nadležne na to što se dešava u Bojnoj. Nakon toga je načelnik opštine Velika Kladuša Behrić obustavio nelegalnu gradnju vehabijskog centra", priča Beganović.

U akciji “Damask” 2014. uhapšen je vehabijski vođa Husein Bilal Bosni, nakon čega je počela odmazda njegovih pristalica.

"Eskalirale su verbalne i fizičke pretnje, vređanja i zastrašivanja i napadi na mene i moju porodicu. Od 2014, do danas, fizički su me, mučki, iz mraka, napali više puta. Preživeo sam ubode nožem, udarce u glavu, zastrašivanja i pretnje da će mi ubiti decu", kaže Beganović i dodaje da to nije bilo sve.

“Nakon više od dvadeset godina službe, Islamska zajednica me je razrešila dužnosti pod optužbom da sam osramotio dužnost imama“. kaže Beganović.

Pretnje nisu prestale ni nakon što je ostao bez posla i bio prisiljen, sa suprugom i dvoje dece, da napusti Bosnu i Hercegovinu.

Beganović ističe kako je vehabizam svetski biznis od kog svi imaju korist, osim samih vehabija i onih koji o tome govore i zbog toga trpe teške posledice.

“Broj radikalnih islamista je još uvek zanemariv, ali neizvesno je kakva sudbina čeka BiH i region kada se njihov broj poveća”, upozorio je on.

Na pitanje koga smatra odgovornim za vrbovanje i slanje bošnjačkih muškaraca i žena na sirijsko i iračko ratište Beganović odgovara:

"Nema osobe u koju se može upreti prstom i reci - on je odgovoran! To je odluka svakog pojedinca, ali, zna se koja grupacija podržava ID i upravo su iz tih redova, mladići, muškarci i žene odlazili, a i danas odlaze na sirijsko ratište. Reč je o ljudima koji ne razmišljaju svojom glavom i lako padaju pod uticaj onih u čijim je glavama suština islama izokrenuta. Ti koji vrbuju ljude da se priključe borbi za Islamsku državu, nisu došljaci ni stranci, nego naši ljudi, Bošnjaci koji žive i deluju slobodno u gotovo svim gradovima BiH. Neki od njih su se školovali u arapskim zemljama, neki ovde u BIH, a neki se nisu niti školovali", kaže Beganović.

On tvrdi da u BIH nema kampova u kojima se vrši sistematsko vrbovanje Bošnjaka za odlazak na ratišta, ali, poznato je ipak da u BIH postoji svojevrsna „država u državi“. Reč je o selu Gornja Maoča čiji stanovnici ne priznaju zakone BIH, nego isključivo šerijatske. Predstavnik tog sela, 35-godišnji Edis Bosnić, nedavno je, u intervjuu za jednu nemačku televiziju, otvoreno priznao da je fasciniran idejom Islamske države o utemeljenju svetskog kalifata.

Na pitanje ima li istine u tvrdnjama da se u Gornjoj Maoči regrutuju teroristi i da su, upravo iz tog sela, mnogi već otišli u džihad, Beganović odgovara kako su se te spekulacije u medijima pojavile verovatno zbog toga što u tom selu živi veliki broj vehabija. Ipak, tvrdi da to Maoču ne čini nikakvim centrom, jer centar je, kako kaže, tamo gde se kreću lideri.

On je dodao da nije svaki vehabija terorista, ali je upozorio da u BiH postoji velika opasnost od terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: