"Ka Evropi, nema druge, u Siriju se ne vraćam"

Neuobičajna slika na ulicama Preševa, u Prihvatnom centru je mirno, migranata skoro da nema. U kampu zatičemo manje od 50 ljudi, uglavnom žene i decu.

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2016.

16:12

Foto: Beta, AP

Sestre Mejsa i Nur putuju sa osmoro dece. Mejsa ovih dana očekuje i prinovu.

“Putovale smo mesec i po dana, za sada bez problema. Plašim se zatvaranja granica, ali verujem da ću stići do supruga koji je u Nemačkoj. Ne možemo nazad”, kaže Mejsa.

“Nismo imali problema, ali nije mi lako da putujem sa šestoro dece. Ne vraćamo se u Siriju, ako Bog da, stići ćemo do Nemačke”, dodaje Nur.

Muškarci u kampu uglavnom nisu bili raspoloženi za razgovor pred kamerama. Strahuju od zatvaranja granica, ali kažu da opcija povratka za njih ne postoji.

“Za mene nema drugog pravca osim onog ka Evropi. Ne mogu da se vratim nazad. U Siriji je opasno, rat je”, ističe Muhanad.

Poslednjih dana u Preševu se u proseku dnevno registrovalo oko dve hiljade izbeglica. U policiji kažu da ih današnja situacija nije iznenadila.

"Znate, ako bude nekih dešavanja, kao što ih je bilo u pogledu štrajka na granici Makedonije, ako dođe do zastoja... U kontaktu smo sa ljudima na makedonskoj granici ako dođe do većeg broja izbeglica i ako oni prođu", navodi Dragan Lazarević, načelnik Regionalnog centra Granične policije

Bez obzira na zatišje, u Prihvatnom centru i dalje rade u tri smene. Spremaju se za nove grupe izbeglica.

"Proleće stiže, postoji mogućnost da izbeglica bude više, ali spremni smo. Kada se završe radovi moći ćemo da primimo 1.000 ljudi, a trenutno može 500", ističe Srđan Ristić, upravnik Prihvatnog centra u Preševu

Prošlog meseca ovde je registrovano 50 hiljada migranata, a od početka izbegličke krize oko 700 hiljada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: