Danas je Sveti Trifun

Pravoslavni vernici u Srbiji danas slave Svetog Trifuna, koji pada na isti dan kada se širom sveta slavi Dan zaljubljenih.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 14.02.2016.

10:15

Danas je Sveti Trifun

Dan zaljubljenih, ili po katoličkom Sveti Valentin, je dan kada tradicionalno zaljubljeni daju jedan drugom kao znak pažnje slatkiše, plišane igračke i cveće.

Veruje se da Sv. Trifun štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina.

Posebno u vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja to je najveći vinarsko-vinogradarski praznik, jer je Sv. Trifun zaštitinik i slava vinogradara i gostioničara.

Sveti Trifun je rođen u selu Kampsadi u Frigiji, živeo je u trećem veku posle Hrista. Roditelji su mu bili siromašni, tako da je kao dete za koru hleba čuvao guske bogatih meštana. Jedna od legendi kaže da je još od detinjstva mogao isceljivati bolesti i na ljudima i na stoci, i izgoniti zle duhove.

Za ove njegove sposobnosti saznao je i tadašnji rimski imperator Gordijan, čija je kćerka Gordijana bila toliko duševno poremećena da joj niko od najboljih lekara nije mogao pomoći.

Tada Trifuna dovedoše u Rim, gde je uspešno izlečio devojku i car ga, naravno, bogato nagradi, ali je ovaj, u povratku kući, usput sve dragocene darove razdelio sirotinji. Kada se vratio u svoje selo nastavio je da živi kao i ranije, čuvajući guske.

Novi car Dakije, veliki protivnik hrišćanstva, naredio je da ga bace u tamnicu i stave na najveće muke, a zatim je bio posečen mačem.

Prema jednoj narodnoj priči, veliki grešnik Trifun, koji je na duši nosio 99 ljudi koje je bezočno ubio, osuđen je na božju kaznu. Legenda kaže da je kazne mogao biti oslobođen kad prolista vrbov panj. Trifun je gajio bostan i svakom prolazniku po toj kazni davao po lubenicu. Međutim, kad se jednog dana neki prolaznik, žureći, nije osvrnuo na Trifuna i njegov poklon, Trifun pojuri za njim i vrlo besan i uvređen, udari ga lubenicom i ubije.

Očajan, jer je ubio stotog čoveka, vrati se, kad ono – panj prolistao! Naime, čovek koga nije mogao da zaustavi hitao je da pokudi devojku pred udajom. A to je, po narodnom shvatanju, neoprostiv greh, te se ovo ubistvo Trifunu nije moglo uzeti za zlo. Time su mu sva prethodna nedela oproštena.

Dan zaljubljenih i salon vina u Beogradu

Dan zaljubljenih biće obeležen i na beogradskoj Sava promenadi, gde će za građane biti organizovane razne aktivnosti.

Zainteresovani će moći od 13 do 17 sati da se zabave, igraju, ali i da stvore trajne zajedničke uspomene, saopštilo je preduzeće Beograd na vodi.

Na raspolaganju će im biti zanimljive aktivnosti, kao što su slikanje i izrada fotografija na licu mesta i ostavljanje najlepših ljubavnih poruka na Drvetu ljubavi.

Kako Dan zaljubljenih ne bi bio isti bez muzike, parovi će učestvovati u muzičkom kvizu, uživaće u romantičnim melodijama na gitari i puštaće balone u obliku srca.

Pobednike kviza o međusobnom poznavanju čekaju simbolični pokloni.

Sava promenada je otvorena je za javnost u septembru 2015. godine kao neodvojivi deo Beograda na vodi.

Taj deo Beograda već je postao destinacija za uživanje svih ljubitelja reke, a zahvaljujući brojnim aktivnostima posetioci mogu da steknu uvid u to kako će izgledati život uz obalu po završetku svih 1,8 kilometara Sava promenade.

Osim toga, udruženje vinara i vinogradara "Klub vina Surčina" organizuje danas, povodom obeležavanja Svetog Trifuna - zaštitnika vinogradara, salon vina pod nazivom "Malo vina, a mnogo ljubavi".

Na salonskom delu će učestvovati 24 proizvođača vina, a osim takmičarskog dela biće organizovan i kulturno-umetnički program, kao i degustacija vina i gastronomskih specijaliteta sa područja Srema.

Manifestracija će biti održana u prostorijama kulturno-umetničkog društva "Diogen" u Surčinu.

Ta tradicionalna manifestacija se organizuje peti put na području Donjeg Srema, a ove godime prvi put ima i takmičarski karakter, saopštilo je Udruženje vinara i vinogradara "Klub vina Surčina".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: