"HDZ - stranka sa lošim pedigreom prema Srbima"

Odnosi Srbije i Hrvatske ponovo se komplikuju posle pretnji i govora mržnje kome je bio izložen predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Izvor: B92

Nedelja, 14.02.2016.

16:08

Analitičari ocenjuju da zvanični Zagreb, od ulaska te zemlje u Evropsku uniju, više ne brine o dobrosusedskim odnosima u regionu kao ranije.

Od ukidanja ćiriličnih tabli u Vukovaru u avgustu prošle godine, do verbalnih uličnih povika "Za dom, spremni" ili "Pupovac, četniče, idi u Srbiju" i ksenofobičnih napada na manjine u Hrvatskoj.

Od vlade levice u Hrvatskoj, do nove vlade desnice ove godine, situacija se ne menja. Analitičari kažu da je vlast u Zagrebu značajno promenila politiku u odnosu na prethodnu deceniju, kada su pokušavali da grade dobrosusedske odnose.

“Nažalost ti pokušaji su radikalno stavljeni na stranu nakon što je Hrvatska postala članica Evropske unije. Setimo se i vojne parade i političkih poruka koje su se čule prilikom obeležavanja ‘Oluje’, setimo se političkog tok šoua Zorana Milanovića tokom carinskog rata”, navodi analitičar Dejan Vuk Stanković.

“Cela atmosfera u Hrvatskoj je, tako da kažem, zaoštrena i u tom smislu sadašnji odnosi Hrvatske prema Srbiji pokazuju jednu vrstu diskriminacije kada je reč o srpsko-hrvatskim odnosima. Hrvatska stalno poteže neka nova pitanja”, dodaje Slobodan Antonić.

Zabrinut je i premijer Aleksandar Vučić. On je naveo da je pokušao u pomirljivom tonu, posle razgovora sa Pupovcem, da pošalje poruku hrvatskim vlastima da Srbija želi dobre odnose i da moli za drugačiji odnos prema Srbima.

“Ta reakcija u kojoj kažu da mi to osuđujemo, "ali"... je nešto što treba da se promeni i da bude da mi to osuđujemo i nikada se sa tim nećemo pomiriti, bez toga "ali". To je jedino što ih molimo. Prosto, ne bih voleo da slična pisma dobijamo ovde i da slične primere imamo. Ali, mi to ovde ne radimo i ponosan sam na činjenicu da se u Srbiji to ne dešava”, kaže Vučić.

Međutim, za hrvatsku štampu je sporno skoro sve pa čak i pesma “Marš na Drinu”, zbog čijeg navijačkog pevanja traže izbacivanje Crvene zvezde iz Evrolige, kao i novčanu kaznu za Novaka Đokovića.

Politički aktivista iz Zagreba Žarko Puhovski kaže da Hrvatska zbog članstva u EU ima bolju političku poziciju od Srbije.

“Ja sam uveren da nova vlada, koju dobrim delom kontroliše HDZ, ima šanse za znatno bolje odnose sa Srbijom, nego li pređašnja vlada. Radi se o vladi koju vodi stranka sa lošim pedigreom u odnosu prema Srbima i Srbiji, i Srpkinjama naravno, pa će zbog toga morati da nastoji da popravi svoj imidž”, ističe Puhovski.

Od Hrvatskih zvaničnika za sada ne stižu očekivani odgovori, ali Puhovski ocenjuje da će odnosi ipak početi da se popravljaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: