"Poljska ne šalje vojnike u brobu protiv ID"

Poljska najverovatnije neće poslati svoje vojnike u borbu protiv Islamske države, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

18:33

Foto: Gettyimages

Ministar odbrane Poljske Antoni Maćerevič rekao je u sredu da će se ova država priključiti borbi protiv ID, iako je nagovestio da će opseg njenog angažovanja zavisiti od odgovora NATO na pojačane vojne aktivnosti Rusije na istočnim granicama Alijanse.

"Možda su neke izjave previše tumačene. Danas apsolutno ne postoje takve odluke. To su otvorena pitanja o kojima ćemo razgovarati na forumu NATO", rekao je Duda na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu na pitanje o izjavama ministra odbrane, prenela je agencija PAP.

"Ja sam najdalje moguće od bilo kakve odluke da pošaljem poljske vojnike bilo gde. Ali imajmo na umu da smo mi članica NATO", kazao je poljski predsednik.

"Ukoliko želimo da nas ozbiljno tretiraju u NATO, ukoliko želimo da naša očekivanja budu poštovana, moramo da razumemo da druge NATO članice takođe imaju svoje strahove i interese u drugim delovima Evrope i sveta", dodao je on.

Duda je istakao da bi voleo da vidi stalno prisustvo snaga NATO i opreme u Poljskoj, ali da bi to angažovanje moglo da bude "rotirajuće prirode".

"Ta rotacija morala bi da bude takvog intenziteta da bi u praksi to značilo stalno (prisustvo)", naveo je Duda.

Varšava, koja će biti domaćin samita NATO u julu, u više navrata je tražila veće prisustvo snaga NATO na svom tlu, i svojih suseda, ukazujući da bi to bio snažan odgovor na rusko delovanje u istočnoj Ukrajini, podsetio je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: