Davutoglu: Ako treba, udaramo na Kurde u Siriji

Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da će Turska, ukoliko to bude neophodno,preduzeti vojnu akciju protiv boraca iz vodeće stranke sirijskih Kurda - PYD.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

17:38

Default images
Foto: Beta/AP

Tu stranku zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

"Možemo, ukoliko bude potrebno, da preduzmemo iste mere u Siriji kao one koje smo preduzeli u Iraku i iračkom Kurdistanu", poručio je Davutoglu u televizijskom obraćanju, govoreći o prošlogodišnjoj kampanji vazdušnih udara koje je Turska preduzela protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka.

"Očekujemo da nas naši prijatelji i saveznici podrže", istakao je turski premijer.

Turska smatra partiju PYD i njihove oružane snage ograncima partije PKK, koja već decenijama vodi pobunu protiv turskih vlasti, a koja je poslednjih meseci intenzivirana.

Zvanična Ankara je ove nedelje besno reagovala na komentar portparola američkog Stejt departmenta, koji je rekao da Vašington ne smatra PYD terorističkom grupom i najavio da će nastaviti da podržavaju njihove operacije u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: