Migranti nezadovoljni Finskom, žele nazad u Bagdad

Finska je bila jedna od omiljenih destinacija za tražioce azila koji su bežali iz Iraka prošle godine, ali oni se polako svojom voljom vraćaju u Bagdad.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

17:27

Default images
Foto: Beta/AP

Prema poslednjim statističkim podacima, oko 4.100 neprocesuiranih zahteva za azil je otkazano, prenosi “Raša tudej“.

“Neki kažu da uslovi u Finskoj i dužina procesa dobijanja azila nisu ispunili njohova očekivanja“, rekao je Tobijas van Trik iz Međunarodne organizacije za migracije.

Nakon što je 2014. godine Finska dobila manje od hiljadu zahteva za azil, prošle godine ova zemlja je postala poplavljena sa 20.000 zahteva.

Finski zvaničnici su ranije saopštili da krijumčari ljudima najpre migrante šalju u Finsku zbog navodne brzine procesa za dobijanje azila.

Ispostavilo se da nije tako u stvarnosti, navodi “Raša tudej“.

Sa vladajućom strankom koja se protivi migracijama, zvaničnici ove zemlje su naveli da će odbiti većinu zahteva za azil.

Neki od migranata sami plaćaju svoj povratak u Irak ili traže pomoć od iračke ambasade, a kao neke od razloga za napuštanje skandinavske zemlje navode i lošu hranu ili hladnoću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: