Pesimistične prognoze: Hiperterorizam, Hladni rat

Situacija u svetu je dramatična, jedinstvene velike Evrope više nema, rekao je u Minhenu na Bezbednosnoj konferciji ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Izvor: Tanjug

Subota, 13.02.2016.

10:59

Pesimistične prognoze: Hiperterorizam, Hladni rat
Foto: Tanjug

On je ocenio da su odnosi Rusije i NATO skliznuli u novi Hladni rat

"Još su žešći sukobi u zemljama Bliskog istoka i severne Afrike, dogodio se kolaps zbog migrantske krize, odnosi između EU i Rusije su se pokvarili, u Ukrajini je građanksi rat", rekao je Medvedev.

Kako je rekao ruski premijer, politički kurs NATO ostaje neprijateljski i zatvoren prema Rusiji.

Prema njegovom mišljenju, odsustvo dijaloga između zapadnih zemalja i Rusije, uključujući i globalna pitanja, je abnormalno a problem u komunikaciji priznaju svi - i Rusija i Zapad, prenosi Tass.

Medvedev je , takođe, rekao da ukoliko situacija u Siriji i na drugim žarištima ne bude normalizaovana postoji opasnost da terorizam postane "nova vrsta rata" u koji će biti uvučen čitav svet.

Samo redovna saradnja između Rusije i SAD može da vodi ka normalizaciji situacije u Siriji, rekao je Medvedev.

"Pod tim redovna, mislim, svakodnevna saradnja", dodao je ruski premijer.

On je takođe rekao da nema potrebe bilo koga plašiti kopnenom operacijom u Siriji, prenosi Rojters, navodeći da nije jasno na šta je Medvedv mislio.

Medvedev je ponovo odbacio optužbe da ruske vazdušne snage bombarduju civile u Siriji.

"Evropi prete novi veliki napadi"

Novi veliki napadi u Evropi su izvesni, upozorio je francuski premijer Manuel Vals na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu i pozvao na oprez i spremnost na reagovanje.

Vals, čija se zemlja našla na udaru dva islamistička napada prošle godine, rekao je da je Evropa ušla u novu eru koju karakteriše trajno prisustvo "hiperterorizma" što, kako je ocenio, "svi osećaju", prenosi AFP.

"Moramo biti u potpunosti svesni pretnje i reagovati izuzetno snažno i lucidno. Napada će biti, i to u velikim razmerama. To je izvesno. Hiperterorizam će potrajati", istakao je on.

Snaga ideološke opčinjenosti je, dodao je, silna i u novo razdoblje smo ušli zato što je taj hiperterorizam u srži naših društava.

"Evropski projekat može da doživi kraj ako ne budemo oprezni", zaključio je Vals, a preneo Rojters.

Francuski premijer je, govoreći na trodnevnoj bezbednosnoj konferenciji u južnom nemačkom gradu na kojoj je govorio i ruski premijer Dmitrij Medvedev, rekao i da rusko bombardovanje civila u Siriji mora da prestane, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: