Izrael i EU prevazišli tromesečnu krizu u odnosima

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini okončali su krizu u odnosima Izraela i EU.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

00:23

Izrael i EU prevazišli tromesečnu krizu u odnosima
Foto: Gettyimages

Oni su se dogovorili da obnove pregovore o palestinskom pitanju, javljaju izraelski mediji.

Ti pregovori su suspendovani pre tri meseca, kao odgovor na odluku EU da etiketira proizvode iz jevrejskih naselja s okupiranih palestinskih teritorija na evropskim tržištima.

Odnosi su sada ponovo "bliski i prijateljski", saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Asošijeted pres.

Portparol Imanuel Nahšon je rekao da je "kriza prevaziđena" nakon današnjeg razgovora Netanjahua i Mogerini koja je pozvala da poseti sedište EU u Briselu.

U poslednje dve nedelje bilo je kontakata između zvaničnika izraelskog ministarstva u Jerusalimu i zvaničnika EU zaduženih za spoljnu politiku, predvođenih Helgom Šmit. Izraelsku delegaciju predvodio je generalni direktor ministarstva Dore Gold.

Netanjahu je danas dobio uveravanja da etiketiranje proizvoda "nije politički korak da se utvrde buduće granice ili da se bojkotuje Izrael".

U novembru je Izrael suspendovao odnose sa zvaničnicima EU u znak protesta zbog takvog poteza, koji je označio diskriminatorskim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: