Zakon o rodnoj ravnopravnosti - gde je zapelo?

Predlog "Zakona o rodnoj ravnopravnosti" tokom izrade preimenovan u "Zakon o ravnopravnosti žena i muškaraca" - umesto na izglasavanje vraća se na doradu.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

16:28

Default images

Povlačenje iz skupštinske procedure zbog dodatnih konsultacija najavila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Problem nije samo jezičke već i suštinske prirode smatraju nevladine organizacije i nezavisne institucije koji nacrt zakona smatraju lošim.

"Ako zakon ne može u potpunosti da se realizuje a zakon o rodnoj ravnopravnosti obuhvata sve sfere društvenog života onda sam ja više za to da još jednom razgovaramo o svemu, pa ako treba još nešto i da popravimo", rekla je Mihajlovićeva.

Posle godinu i po dana rada i komentara nevladinih organizacija, zaštitinika građana, poverenice za ravnopravnost i svakog Ministarstva pojedinačno većina nije zadovoljna. Složeni zakon koji obuhvata sve oblasti, od obrazovanja, preko nasilja, socijalne i zdravstvene zaštite do političke participacije i sindikata ide na popravni. "Autonomski ženski centar" predložio je povlačenje.

"Ako zakon ima mere a nema imenovana tela koja treba da sprovedu te mere, koja su nekome odgovorna i nema sankcije, onda to nije dobar zakon jer on nije praktično primenjiv. Nije problem biološka karakteristika žene i muškarca, nije problem to što sam ja žena, nego je problem šta društvo određuje da je standard za ženu, šta je njena uloga. Mi smo o tome razgovarali i zato nije svejedno da li je ovo zakon žena i muškaraca, ravnopravnosti ili nešto drugo", navela je Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra.

"Samo ime zakona je problem, čitav zakon sadrži niz odredbi koji n erazrađuju detaljno mehanizme koje pominje, puno ima jezičkih nedoslednosti, tema nasilja je potpuno ostala neregulisana, Nasilje je samo pomenuto kao nešto što je zabranjeno, a zapravo nisu uspostavljeni nikakvi mehanizmi koji bi sprečili rodno zasnovano nasilje. Ovaj zakon bi upravo detaljnije da razradi mehanizme za uspostavljanje ravnopravnosti što ne radi nego ponavlja opšte odredbe iz drugih zakona", objasnila je Milena Vasić iz JUKOM-a.

I Poverenica za zaštitu ravnopravnosti povlačenje nacrta smatra dobrom odlukom.

"Očekujem da će postojeći tekst biti izmenjen i da ćemo dobiti kvalitetniji zakon koji će sprečiti diskriminaciju na osnovu pola, roda, kao i rodno zasnovano nasilje, i stvoriti jednake mogućnosti za ostvarivanje prava svih građanki i građana. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je pozdravio spremnost da se ova pitanja adekvatno urede, i dostavio mišljenje na nacrt zakona, sa brojnim primedbama, od kojih su neke usvojene. Između ostalog, posebno naglašavam da je važno da se definicija diskriminacije uskladi sa Zakonom o zabrani diskriminacije".

Zakon o rodnoj ravnopravnosti trebalo je da po hitnom postupku da uđe u skupštinsku proceduru sledeće nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: