Hoće li raskol u SVM destabilizovati vlast u SU?

Savez vojvođanskih Mađara isključio je 82 člana te stranke, koji su i članovi Mađarskog pokreta. Među isključenima je i gradonačelnik Subotice Jene Maglai.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

16:40

Hoće li raskol u SVM destabilizovati vlast u SU?

Hoće li raskol unutar SVM destabilizovati gradsku vlast u Subotici, na čijem je čelu njihov dojučerašnji funkcioner? Jene Maglai četvrti je gradonačelnik iz redova SVM koga je stranka isključila.

Iako je ranije, dok je još bio u stranci, ocenjivao da rukovodstvo SVM opstruiše njegov rad kao gradonačelnika, Maglai ipak veruje da raskol unutar stranke neće destabilizovati funkcionisanje grada.

“Ostalo je do izbora dva, dva i po meseca, mislim da nikome ko se ozbiljno bavi politikom nije u interesu da destabilizuje Suboticu kao grad i u tom smislu mislim da neće doći do destabilizacije lokalne vlasti”, navodi Maglai.

I Maglaieve dojučerašnje stranačke kolege uveravaju u isto.

“Nama je interes u SVM da grad funkcioniše, da građani imaju sva moguća prava i u tom smislu ćemo dalje surađivati u ovom mandatu sa graqdonačelnikom Subotice, koji više nije član SVM”, kaže Pal Karolj, SVM.

Kada je prošle godine formiran Mađarski pokret, a nedugo zatim i ista frakcija u odborničkoj grupi SVM-a u subotičkom parlamentu, u koju je ušlo devet od ukupno 16 odbornika SVM-a, bilo je jasno kakav će epilog da usledi.

“To se naravno već znalo da će se unutar stranke ti ljudi koji predstavljaju jedan remetilački faktor biti sklonjeni”, dodaje Maglai.

“Glavni razlog je u tome da se mađarski pokret priprema za izbore, a to će biti protiv SVM”, kaže Karolj.

Dojučerašnje partijske kolege potpuno različito vide i ishod najnovijeg raskola unutar stranke.

“Sigurno da će ovaj događaj da oslabi i stranku, s druge strane će uneti određene pometnje u našu nacionalnu zajednicu i na taj način i slabiti potencijal birača koji je bio iza Saveza vojvođanskih Mađara”, objašnjava Maglai.

“Ja mislim da će ovo da ojača stranku, jer stranka ima rpeko 12000 članova i na ovaj način imamo jasnu sliku ko želi da ide na liniji Saveza vojvođanskih Mađara, a ko želi da varira i bira sebi poziciju”, smatra Karolj.

Sada već bivši članovi SVM, prethodno su zahtevali da bude pokrenut disciplinski postupak protiv lidera SVM Ištvana Pastora, ali je taj predlog odbijen. Postupak SVM jedinstven je u političkoj praksi po tome što se do sada odrekao svih svojih kadrova koji su bili na čelu grada, a ove nedelje isključili su i jednog od osnivača stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: