Vulin: HR da zaštiti Srbe od narastajućeg ustaštva

Ministar Aleksandar Vulin očekuje da hrvatska vlada zaštiti njene građane srpske nacionalnosti od, kako je rekao, narastajućeg ustaštva.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

14:09

Vulin: HR da zaštiti Srbe od narastajućeg ustaštva
Foto: Tanjug, arhiva

On je, povodom pisma predsednika Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitaroviću u kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije, rekao da je Vlada Srbije zabrinuta kad god Srbi u Hrvatskoj upozoravaju da je njihov položaj sve lošiji.

Očekujemo od hrvatske vlade da ispuni ono što mora da ispuni svaka vlada na svetu, da zaštiti svoje građane, da zaštiti građane srpske nacionalnosti od zaista narastajućeg ustaštva“, rekao je Vulin novinarima u Subotici.

On je istakao da osude za "povampireno ustaštvo” ne treba da dolaze iz Beograda ili Jerusalima, već iz Zagreba, kao što se u Beogradu bori protiv rehabilitacije Milana Nedića, a ne iz Zagreba ili Jerusalima.

Oni treba da postave bar ćiriličnu tablu, što nije preterano dostignuće. Očekujemo da osude ustaštvo, od polaganja venaca u Blajburgu, do napada na Srbe na ulicma… Ne da slušamo 'Za dom spremni' i da niko ne reaguje”, rekao je Vulin.

On je izrazio nadu da će nova vlada to razumeti kao dobronamernu preporuku i stav suseda koji želi da budemo u najboljim mogućim odnosima, ali koji je legitimno zabrinut za položaj srpske zajednice u Hrvtaskoj.

Ustaštvo mora biti zaustavljeno. Ja to danas govorim u Subotici, gde sam posebno ponosan na svaku latiničnu tablu u ovom gradu, na položaj hrvatske manjine u Srbiji, udžbenike koje koriste, jezik kojim govore… Voleo bih da Hrvatska jednog dana bude ponosna na položaj srpske zajednice”, zaključio je Vulin.

Predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac uputio je pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruke mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj.

U pismu na četiri strane Pupovac je nabrojao slučajeve pretnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifašizma, i dodao da je više i slučajeva nasilja, od čega nije poštedjen ni on sam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: