Vučić: Haški tribunal napravio problem Srbiji

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je veliki problem način na koji se Haški tribunal ponaša prema Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 13.02.2016.

13:32

Vučić: Haški tribunal napravio problem Srbiji
Foto: Tanjug

"To za mene predstavlja veliki problem, zato što ne mogu da objasnim ljudima u Srbiji zašto jedan čovek umre, a da nam Hag ništa ne objasni, a da nam onda kažu izručićete ga (Vojislava Šešelja) tog dana, slučajno u jeku kampanje, da li da pomognemo desničarima ili da rušimo tebe, potpuno je svejedno. Oni koji su želeli da naprave problem Srbiji, napravili su ga", kazao je Vučić novinarima prilikom otvaranja novog pogona Koka-Kole u Zemunu.

Vučić je kazao da će odluku o upućivanju Šešelja u Hag doneti sam i da će ta odluka biti "uvek najbolja za Srbiju".

On je kazao da Srbija dobro zna i svoje domaće i međunarodne obaveze, ali da "izgleda Srbija mora da podseća druge na njihove obaveze".

Haški tribunal zatražio je od Srbije da izruči lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja kako bi prisustvovao izricanju presude u tom sudu 31. marta.

Tribunal je Srbiji naložio da do 15. marta dostavi izveštaj o tome da li ima problema u vezi sa hapšenjem i izručenjem Šešelja.

"Nismo ni mislili da je Tolimir umro od krstareće rakete"

Izveštaj iz Haškog tribunala da je general Zdravko Tolimir umro prirodnom smrću nije odgovor koji smo tražili u dopisu koji sam poslao, rekao je premijer Vučić.

On je primetio da to nije odgovor na pitanje zašto je Tolimir umro i zašto nije pušten na zahtev Beograda od pre četiri meseca, kojim je traženo da se pusti iz pritvora kako bi se lečio, a zatim prokomentarisao:

"Naravno da je umro prirodnom smrću, nismo ni mislili da je od krstareće rakete", rekao je Vučić, dodajući da su pitanja nakon toga, posebno u domaćoj javnosti, više znak da je ovde ljudim važnije da ruše vlast, nego da se pobrinu za život Tolimira.

"Ni govora o pomirenju s Miškovićem"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kao neumesne spekulacije o navodnom pomirenju sa Miroslavom Miškovićem.

Komentarišući to što političari na funkcijama znatno poprave svoje materijalno stanje, poručio da on lično, po odlasku sa funkcije, neće "biti ni dinar teži", nego što je sada.

On je istakao da nije ni u kakvim "kombinacijama", posebno odbacujući priče o navodom pomirenju sa Miroslavom Miškovićem.

"Treba da se stide oni koji tako govore, verovatno polaze od sebe", primetio je Vučić podvukavši da je ponosan koliko se borio za Srbiju.

Na pitanje kako komentariše to što političari koji odu sa funkcije bivaju nekoliko miliona teži, odgovorio je:

"Hvala što mi predviđate kraj, ali neću biti teži ni za dinar, ni milionima, ni bilo čime. Uvek ću da odgovorim na svako pitanje, a vi milione tražite na drugoj strani".

"Neuporedivo sam relaksiraniji od kada je odlučeno da idemo na izbore, iako briga brigu sustiže. Radio sam marljivo, nema sumnje da sam pravio i greške, ali nisam se obogatio i nikada neću napuštati zemlju", poručio je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska Regionalnog centra za sokove Koka kole u Beogradu.

Vučić je rekao da će odluka o izborima biti doneta početkom marta, a da onda predsednik, predsednica Narodne skupštine, i predsednik pokrajinske skupštine treba da donesu odluku o izborima.

"Pretpostavljam da će svi izbori biti održani istog dana, i ne mislim da je nerealno da budu u aprilu", rekao je premijer.

On je istakao da svoju zemlju voli najviše na svetu, da namerava da joj služi i dalje, a o tome će odlučiti građani.

"Sramota me od nepismenih ljudi"

Optužbe iz Demokratske stranke prema kojima je senator Dzon Mekej, koji je juče bio gost Beograda, sarađivao sa Islamskom državom, premijer Aleksandar Vučić danas nije želeo da komenatriše.

"Sramota me je da komentarišem tako nešto, ali smarota me je i od nepismenih ljudi koji čak ne umeju da čitaju, ni da razumeju to što čitaju, a koji toliko mrze Srbiju da mrze i one koji su nam gosti i zato je bolje da ništa ne govorim", rekao je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je sa senatorom Mekejnom i ostalim članovima delegacije američkog Kongresa razgovarao i o odnosima Srbije sa SAD, Rusijom i EU, da je rekao ono što inače javno govori, te da misli da je najbolje kad političari svoje stavove ne kriju.

"Kao što sam Putinu rekao da je Srbija na evropskom putu, tako sam i američkim prijateljima rekao da je Unija naš strateški cilj, a da zelimo da čuvamo naše odnose sa Rusima", dodao je premijer.

On je istakao da je mnogo toga naucio od senatora.

"Nisam malo zabrinut zbog stanja u Siriji i globalnoj politici", preneo je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

193 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: