"Rezultati sastanka u Minhenu obećavajući"

Francuska će suditi prema delima svih strana dogovor postignut u Minhenu o prekidu vatre u Siriji, izjavio je novi šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero.

Izvor: Beta/AFP

Petak, 12.02.2016.

17:00

Default images
Foto: Beta/AP

Diplomate svetskih sila dogovorili su se u četvrtak na sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom "prekidu neprijateljstava" u Siriji, bez konkretnih rezultata kako da se obezbedi dugoročni mir u toj zemlji.

Dogovor na marginama bezbednosne konferencije o Siriji deo je kompromisa SAD, koje su želele hitan prekid vatre, i Rusije, koja je predložila da primirje stupi na snagu 1. marta.

"Rezultati sastanska u Minhenu su obećavajući. Kao i uvek pažljivo ćemo pratiti razvoj događaja i sudićemo prema delima svih strana", izjavio je Ero za vreme primopredaje dužnosti od Lorana Fabijusa koji je najavio da napušta mesto šefa diplomatije da bi se kandidovao za predsednika Ustavnog suda Francuske.

Prema njegovim rečima, sukobi u Siriji, posebno u Alepu, podsećaju međunarodnu zajednicu da treba "neumorno da nastavi vojne i diplomatske napore u cilju postizanja političkog rešenja sirijskog sukoba".

Uvereni Evropljanin, novi šef francuske diplomatije uputio je apel za nove inicijative koje će "vratiti smisao i perspektivu u Evropi" ocenjujući da je važna solidarnost između zemalja Evropske unije.

Ero (66) bio je premijer Francuske od 2012. do 2014. godine. Podneo je ostavku na mesto predsednika vlade 31. marta 2014. godine dan posle poraza socijalista na lokalnim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: