Sanders na internetu prikupio više novca od Hilari

Kandidat za predsedničku nominaciju demokrata Berni Sanders nadmašio je svoju rivalku Hilari Klinton u prikupljanju novca preko interneta.

Izvor: Beta/AP

Petak, 12.02.2016.

14:44

Sanders na internetu prikupio više novca od Hilari
Foto: GettyImages

Levičarski kandidat koji kritikuje velike novce u politici, preko interneta je sakupljao uglavnom male priloge, u proseku 27 dolara, što je stoti deo zakonski maksimalnih 2.700 dolara, koliko od pristalica obično dobijaju predsednički kandidati, među kojima je i Klinton.

Posle ubedljive pobede u utorak na stranačkom glasanju u Nju Hempširu Sanders je prikupio šest miliona dolara za 24 časa, dok je nedelju dana ranije posle tesnog poraza u Ajovi prikupio tri miliona dolara.

Prikupljanjem malih donacija preko interneta Sanders je u januaru dobio više novca od Hilari Klinton, a donacije posle glasanja u Ajovi i Nju Hempširu pomoći će mu da je nadmaši i ovog meseca. To će mu omogućiti da vodi kampanju i na sledećim stranačkim glasanjima.

Sanders je od početka kampanje imao samo devet tradicionalnih skupova za prikupljanje novca za kampanju, dok je Klinton imala više od 100.

Finansijski izveštaji o kampanjama pokazuju da je Sanders 72 odsto novca prikupio od ljudi koji daju 200 ili manje dolara, dok je kod Klinton taj procenat 16 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: