Trupe u Siriji - za Kremlj rat, za Pariz rešenje

Samo dan nakon što je Dmitrij Medvedev rekao da bi kopnene snage u Siriji izazvale novi svetski rat, Manuel Vals kaže da bi kopnena ofanziva bila odlučujuća.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

14:30

Trupe u Siriji - za Kremlj rat, za Pariz rešenje
Foto: GettyImages

Ruski premijer je izjavio da bi scenario po kojem se arapske snage uključuju u konflikt trebalo sprečiti svim silama i usredsrediti se na razgovore o primirju.

“Amerikanci, kao i naši arapski partneri moraju dobro da razmisle o ovome. Da li oni žele permanentni rat? Da li stvarno misle da mogu da pobede u ovom ratu na brzinu?“, naveo je Medvedev za nemački list "Handelsblat biznis dejli".

Prema njegovim rečima, neophodno je da sve strane budu primorane da sednu za pregovarački sto, umesto što “raspiruju varnice novog svetskog rata“.

Međutim, samo dan kasnije, i to u danu u kojem je u Minhenu postignut sporazum o prekidu vatre u Siriji i dostavljanju humanitarne pomoći, francuski premijer Manuel Vals izjavljuje da bi kopnena ofanziva u Siriji bila odlučujuća u borbi protiv Islamske države.

"Kopnena ofanziva lokalnih snaga, kao i nekih arapskih država, ako žele da učestvuju, odlučujuća je (u borbi protiv ID), bar u smislu zadržavanja osvojenih zona", rekao je Vals.

Šef francuske vlade je, međutim, rekao da je svaka zemlja "gospodar svojih odluka".

"Što se tiče Francuske, ona nema nameru da šalje kopnene snage u borbu protiv Islamske države", rekao je Manuel Vals.

Saudijska Arabija je prošle nedelje saopštila da je spremna da pošalje kopnene snage u Siriju da se bore protiv Islamske države, ako međunarodna koalicija koja se bori protiv te ekstremističke grupe tako odluči.

Podsećamo, ministri spoljnih poslova 17 zemalja članica Kontakt-grupe za Siriju okupili su se u Minhenu u nastojanju da pokrenu sirijski mirovni proces, a domaćini sastanka su američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Rusija je predložila primirje od 1. marta, ali u Vašingtonu smatraju da će to Moskvi i sirijskoj vladi dati još tri nedelje da unište umerene pobunjeničke grupe i SAD su zato su uzvratili predlogom da primirje odmah stupi na snagu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: