"Kiril - umešni politički igrač blizak Putinu"

Sastanak patrijarha Kirila i pape Franje će čoveku na čelu ruske crkve omogućiti da Rusiji osigura glavnu ulogu u pravoslavnom svetu istoka Evrope, piše AP.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

11:48

Foto: GettyImages

Osim toga, kako navode, „Kiril, umešni politički igrač sa bliskim vezama sa predsednikom Putinom stvoriće novi put Kremlju u pokušaju da pobegne iz izolacije Zapada“.

„Franja i Kiril – dvojica sveštenika koja ne mogu biti različitiji po stilovima – iznenadili su sve kada su obe crkve u petak objavile da će se njih dvojica sastati u Havani u istorijskom koraku za pomirenje u hiljadugodišnjem razdoru u hrićanstvu“, navodi se u tekstu.

AP piše da bi to bila prilika za Moskvu da ima glavnu ulogu u sastanku sa vodećom ličnošću sa Zapada koji nije kao drugi toliko bio oštar prema ruskoj politici.

„Putinu je sada više nego ikad potrebniji sastanak patrijarha i pape. Politički Zapad je veoma odbojan prema Rusiji i njemu lično, zbog čega je još važnije da pokaže da je verski deo Zapada manje neprijateljski raspoložen“, kaže Aleksandar Baunov iz moskovskog Karnegi centra.

Međutim, portparol patrijarha Kirila Aleksandar Volkov izjavio je ranije da patrijarh neće nositi poruku od Putina, već „prenositi težnje svog stada“. Inače, Putin i papa Franja su od kako je papa izabran 2013. imali dva susreta.

Dok je bio sveštenik u Buenos Ajresu Franja je bio poznat po svojoj jednostavnosti – sam je kuvao za sebe, vozio se javnim prevozom po gradu i odbio da se preseli u prostorije za velikog nadbiskupa kada je unapređen. Kao papa – nije se uopšte promenio, pa je tako platio svoj račun u hotelu kada je izabran za poglavara rimokatoličke crkve.

Za razliku od većine ruskih sveštenika 69-godišnji Kiril tokom SSSR nije imao posao van crkve, a kao svaki drugih ruski zvaničnik vozi se u povorci i ima skup ukus, navodi AP.

„Iako govori o štetnosti kozumerizma Kiril nosi sat od 30.000 dolara, a njegovi sveštenici brane svoj skupocetni životni stil nečim što bi trebalo da bude ’prestiž crkve’. Za razliku od Franje on se nikada ne bavi problemima siromašnih, već radije govori o duhovnosti i potrebi Rusa da misle o spasu svoje duše“, navodi se u tekstu.

Osim toga, kada se Putin treći put 2012. godine kandidovao za predsednika Rusije, suočavajući se sa protestima u Moskvi, Kiril ga je podržao opisujući njegovih prethodnih 12 godina na vlasti kao „čudo Božije koje je pomoglo Rusiji da prevaziđe užasnu sistemsku krizu“.

Podsećamo, četiri žene iz grupe Pusi rajot protestovale su u glavnoj katedrali u Moskvi zbog bliskih veza Kremlja i ruske crkve nakon čega su tri uhapšene pod optužbama za huliganizam.

AP u tekstu nakon toga navodi da Kiril, kada je Rusija aneksirala Krim 2012. i podržala separatističke pobunjenika u istočnoj Ukrajini, nije stao ni na jednu stranu i ističe da je moskovski biznismen u martu iste godine u višemilionskoj tužbi tužio patrijarhovog rođaka koji je živeo kod patrijarha u stanu.

Mesec dana kasnije blogeri su primetili da je Kiril tokom posete Ukrajini nosio sat vredan 30.000 dolara. Ubrzo nakon toga Kiril je fotografisan na sastanku sa ruskim ministrom bez sata na ruci, ali se odraz sata mogao videti na staklenom stolu. Crkva se kasnije izvinila zbog manipulisanja fotografijom, a Kiril je izjavio da je to bio poklon i da nije bio svestan njegove vrednosti.

Ruski novinar Konstantin von Egert kaže da Kiril želi da bude viđen kao svetska figura koja zna šta radi i navodi da je njegov sastanak sa papom nepopularan među konzervativnim vernicima u Rusiji.

„To je rizik koji mora da napravi kako bi postao svetska ličnost, kako bi dostigao nezvanični nivo Veseljenske patrijaršije i kako bi dokazao Kremlju da je, sa jedne strane koristan u pokazivanju drugačije slike Rusije svetu, a sa druge da ih podseti da ima važne kontakte“, kaže Egert.

Osim toga, novinar Sergej Parkomenko navodi da sastanak Kirila i pape stvara „važne kanale za razne vrste diskusije i neformalne diplomatije“.

„Ne sumnjam da će u trenutku potrebe, o kojima je Putin pričao, Rusija to dobro iskoristiti“, ističe on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: