Haos u Atini: Seljaci napali ministarstvo /FOTO

Više hiljada grčkih poljoprivrednika sukobilo se s policijom ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede u Atini zbog reforme penzionog sistema i povećanja poreza.

Izvor: B92, Beta

Petak, 12.02.2016.

11:06

Haos u Atini: Seljaci napali ministarstvo /FOTO
Foto: Tanjug

Zemljoradnici, koji su trajektom došli sa ostrva Krit, bacali su paradajz i kamenice i sukobili se s policijom ispred zgrade ministarstva.

Nakon pokušaja zemljoradnika da "simbolično" okupiraju ministarstvo, policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala masu demonstranata.

Predstavnici zemljoradnika počeli su dvodnevni štrajk i zahtevaju od vlasti u Atini da odustanu od najavljenih reformi penzionog sistema.
Foto: Tanjug
Dopisnica „Gardijana“ navodi da se „neverovatne scene“ mogu videti u glavnom gradu Atine. Kako kaže, oblast oko Ministarstva poljoprivrede liči na ratnu zonu.

Osim toga, demonstranti prete da će blokirati glavne puteve u gradu. Na mesto protesta poslato je nekoliko policijskih jedinica.

Oko 800 farmera sa Krita sukobilo se sa policijom koja čuva ulaz u Ministarstvo poljoprivrede, pošto su razbili prozore zgrade kamenjem pre nego što ih je policija rasterala, prenosi "Raša tudej".
Foto: Tanjug
"Farmeri su pokušali da potisnu policiju ispred ulaza u Ministarstvo, pa je policija upotrebila suzavac da ih zaustavi", rekao je policijski zvaničnik.

Rekli smo da ćemo otići u rat i tako smo mislili. Vlada mora da shvati da je ovo – ili mi ili oni. Nećemo popustiti oko mera koje znače naše preživljavanje. Samo porezi koji su predloženi mogu da nas ubiju“, kaže Manolis Gazakis, jedan od demonstranata.

Grčki poljoprivrednici sukobili su se sa policijom u Atini i na auto-putevima koji vode ka grčkoj prestonici.
Foto: Tanjug
Na istoku Grčke, poljoprivrednici su traktorima zaobišli policijski kordon i blokirali glavni auto-put ka atinskom međunarodnom aerodromu, prenosi AP.

Policija je na auto-putu, koji vodi ka Atini, koristila suzavac kako bi rasterala poljoprivrednike koji su tražili da im se omogući ulazak na traktorima u grčku prestonicu uprkos zabrani vlade.

Poljoprivrednici iz cele zemlje danas u Atini protestuju zbog novih mera štednje, pošto levičarska vlada grčkog premijera Aleksisa Ciprasa planira da podigne penzione doprinose i poreze kako bi se smanjio grčki budžetski deficit.
Foto: Tanjug
Prošle nedelje su se policija i demonstranti sukobili ispred trga Sintagma u Atini, gde je organizovan generalni štrajk.

Grčka vlada se nada da će obezbediti treću rundu međunarodne pomoći prihvatajući dalje rezove i povećanja poreza koje traže međunarodni kreditori, a ako realizuju svoje planove o novim merama štednje, po 11. put će smanjiti penzije od 2010. godine.

U popodnevnim satima se očekuje masovni protest na atinskom trgu Sintagma.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: