Izrealac osuđen zbog maltretiranja Palestinca

Vojni sud u Izraelu osudio je vojnika na sedam meseci zatvora zbog maltretiranja Palestinaca posle eskalacije palestinskih napada na Izraelce.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

09:48

Izrealac osuđen zbog maltretiranja Palestinca
Foto: GettyImages

U saopštenju, u odgovoru na pitanje AFP-a, navedeno je da je vojnik proglašen krivim u sredu "za mnoge slučajeve zlostavljanja uhvaćenih individua".

"Izraelske odbrambene snage smatraju te ekstremne incidente potpunim kršenjem i nepoštovanjem kodeksa ponašanja IDF-a (izraelske vojske) i oštro osuđuju te akcije," navedeno je saopštenju.

O kakvim krivičnim delima se tačno radi nije precizirano u saopštenju, ali je izraelski novinski vebsajt “Ynet” objavio da je vojnik "u dva slučaja tukao i zlostavljao pritvorene Palestince i da je takođe učestvovao u davanju električnog šoka jednom od njih".

U vojnom saopštenju se kaže da sud još nije presudio "ostalim osumnjičenima, umešanim u te ekstremne incidente".

“Ynet” navodi da se prvi incident, koji se odnosi na Palestinca uhapšenog za militantnu aktivnost, dogodio u oktobru, kada je izbio talas nasilja. Drugi se dogodio nedelju dana kasnije s drugim zatvorenikom.

U nasilju je od tada poginulo bezmalo 30 Izraelaca, jedan Amerikanac, Sudanac i Eritrejac, uglavnom u napadima nožem, ali i vatrenim oružjem.

U isto vreme izraelske snage su ubile više od 160 Palestinaca. Za većinu njih Izrael tvrdi da su bili napadači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: