Miljenici: Sanders - Čerčil, Klintonova - Mandela

Berni Sanders i Hiladi Klinton sukobili su se oko podrške predsedniku SAD Baraku Obami u njihovoj prvoj debati od izbora u Nju Hempširu, piše BBC.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

09:15

Miljenici: Sanders - Čerčil, Klintonova - Mandela
Foto: GettyImages

Klintonova je sebe stavila u ulogu zaštitnice Obaminog nasleđa, žestoko napadajući Sandersa zbog kritika prema predsedniku SAD.

„Ovaku kritiku koju čujem od Sandersa očekujem od republikanaca“, rekla je ona.

Osim toga, više puta tokom debate je naglasila svoju povezanost sa Obamom koji je veoma popularan među pripadnicima manjina. Inače, posle Ajove i Nju Hempšira sledeći „prajmeris“ biće održani u Nevadi i Južnoj Karolini.

Supruga bivšeg predsednika SAD Bila Klintona takođe je napala Sandersova obećanja o univerzalnom zdravstvenom osiguranju i besplatnom visokom obrazovanju.

„Imamo specijalnu obavezu da budemo jasni šta zastupamo i zbog čega ne možemo da obećavamo ono što ne možemo da ispunimo“, navela je Klintonova.

Reforma imigracija je takođe bila velika tema diskusije. Oba kandidata su podržala stvaranje puta ka dobijanju državljanstva za skoro 11 miliona neupisanih imigranata u SAD.

Krikujući antiimigrantske predloge Donalda Trampa, favorita iz redova republikanca, Sanders je rekao da imigranti ne treba da budu žrtveni jarci za ekonomsku nesigurnost.

„Moramo se suprotstaviti Trampovima sveta koji pokušavaju da nas zavade“, rekao je Sanders.

Na pitanje kojem se stranom političkom vođi dive Sanders je istakao Vinstona Čerčila, a Klintonova Nelsona Mendelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: