Vojnik ipak nije preživeo lavinu na Himalajima

Indijski vojnik, koji je pre tri dana pronađen živ ispod snega debljine osam metara u naletu lavine u zabačenom delu Himalaja, preminuo je u bolnici.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

00:21

Vojnik ipak nije preživeo lavinu na Himalajima
Thinkstock

On je pronađen u himalajskom regionu Kašmiru nekoliko dana nakon što su indijski zvaničnici rekli da ima veoma malo šanse da iko više bude pronađen živ, preneo je AFP.

Vodnik Naik Hanamantapa bio je nakon što su ga spasili u kritičnom stanju, a vlasti su ga evakuisale sa planine i odmah prebacile u bolnicu u Nju Delhiju.

Spasioci su skoro nedelju dana tragali za 10 vojnika koji su nestali u lavini koja je pogodila oblast poznatu kao "poprište na krovu sveta", a koji su bili na dužnosti na vojnom punktu na glečeru oko kojeg se Indija i Pakistan već tri decenije spore, na nadmorskoj visini od 5.900 metara.

Na glečeru Sijačen u oblasti Karakorum, hiljade indijskih i pakistanskih vojnika izloženi su velikoj nadmorskoj visini, jakim vetrovima, promrzlinama i temperaturama nižim od minus 60 Celzijusovih stepeni.

Izuzetno nepovoljni klimatski uslovi i teren sklon lavinama odneli su do sada u toj oblasti više života nego oružani sukobi, naveo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: