Vođa Obraza oslobođen za Prajd 2010.

Viši sud oslobodio je vođu Obraza Mladena Obradovića i njegove saradnike optužbi za organizovanje i učestovanje u sprečavanju održavanja "Parade ponosa" 2010.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

15:59

Vođa Obraza oslobođen za Prajd 2010.
Foto: Tanjug

Tada su zbog Prajda u Beogradu huligani divljali ulicama grada lomeći izloge i sukobljavajući se sa policijom.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, a prvu kojom je Obradović bio osuđen na dve godine zatvora, a ostali od šest meseci do godinu dana zatvora 2013. godine je ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu, današnju prvostepenu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Među 13 optuženih za nasilničko ponašanje koji su oslobođeni je i Obradovićeva supruga Jelena, kao i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović i Aleksandar Živković, Dobrica Radonjić Damir Grbić i Krsto Milovanović, Mladen Milosavac i Goran Andrejev.

Obradović se tereti da je kao sekretar udruženja građana "Srpski otačastveni pokret Obraz" početkom oktobra 2010, kao kolovođa, zajedno sa ostalim pripadnicima te organizacije, održavao sastanke radi dogovora o sprečavanju održavanja "Parade ponosa".

To je, kako se sumnja, učinjeno u kampanji "Čekamo vas" kako bi izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu.

U sukobima protivnika gej parade i policije, 10. oktobra 2010. godine u Beogradu je povredena 141 osoba. Privedeno je 207 ljudi.

Podsetimo i da je Ustavni sud Srbije u junu 2012. godine zabranio organizaciju "Obraz".

Pročitajte još - Demoliranje Beograda, još jednom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: