Vukčević i Radisavljević nisu više tužioci

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević neće vršiti te funkcije, nakon što im je istekao mandat.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

16:27

Default images

Skupština Srbije prihvatila je danas odluku o prestanku funkcije tužioca za ratne zločine i odluku o prestanku funkcije javnim tužiocima na osnovu koje, zbog isteka mandata, prestaje funkcija i tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću.

Vukčeviću i Radisavljeviću je mandat istekao 31. decembra 2015. godine.

U obrazloženju Odluke o prestanku funkcije tužioca u tužilaštvu posebne nadležnosti se navodi da je Zakonom o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine utvrđeno da tužiocu za ratne zločine funkcija ne prestaje navršenjem radnog veka, ako mu nije istekao mandat na koji je izabran za tužioca za ratne zločine.

Vukčević je za tužioca za ratne zločine izabran 30. decembra 2009. godine, a mandat mu je istekao 31. decembra 2015. godine.

Na osnovu Odluke o prestanku funkcije javnim tužiocima funkcija je prestala Radisavljeviću i još 21 tužiocu u višim i osnovnim javnim tužilaštvima u Valjevu, Pančevu, Subotici, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kruševcu i drugim gradovima.

Skupština je navedene tužioce izabrala na osnovu Odluke o izboru javnih tužilaca, koja je objavljena u Službenom glasniku 30. novembra 2009. godine.

"S obzirom, da navedeni javni tužioci nisu ponovo izabrani na javnotužilačku funkcju koju su vršili, Državno veće tužilaca je na sednici 31. decembra 2015. godine u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu utvrdilo da su se stekli uslovi da im mandat istekne 31. decembra", navodi se u obrazloženju odluke.

Između ostalog, usvojene su i odluke o prestanku funkcije javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru, kao i o razrešenju funkcije predsednika Osnovnog suda u Valjevu.

Skupština je prihvatila i odluku o izboru članova Visokog saveta sudstva iz reda sudija, koji je podneo Visoki savet sudstva i predlogu odluke o izboru članova Državnog veća tužilaca iz redova javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca sa stalnom funkcijom.

Izabrane su i sudije koje se po prvi put braju na funkciju.

Usvajanjem tih odluka Skupština Srbije završila je vanredno zasedanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: