Novo autentično tumačenje, ovog puta o medijima

Skupštna Srbije je usvojila je autentično tumačenja člana Zakona o medijima kako bi se razrešile nejasnoće o načinu na koji se vlasništvo prenosi zaposlenima.

Izvor: Beta

Petak, 12.02.2016.

16:12

Novo autentično tumačenje, ovog puta o medijima
Foto: Thinkstock

Tumačenje se odnosi na način na koji se vlasništvo nad akcijama medija koji nisu privatizovani prenosi zaposlenima.

Prema tom tumačenju odredbe člana 142 Zakona treba razumeti tako da u postupku prenosa kapitala izdavača i medija zaposlenima bez naknade, zaposleni ostvaruju pravo na prenos kapitala za koji nije objavljen javni poziv za prodaju, na način da se prenos kapitala izvrši u celosti, bez ograničenja koji se odnosi na ukupnu nominalnu vrednost za svaku punu godinu radnog staža u radnom odnosu, ali najviše za 35 godina provedenih u radnom odnosu kod tog izdavača medija.

Predlog za donošenje autentičog tumačenja podnela je poslanica vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Tomić.

U Predlogu koji je Aleksandra Tomić podnela ukazano je da postoje nedoumice oko toga šta se smatra adekvatnom primenom odredbi ovog zakona koje se odnose na prenos kapitala bez naknade zaposlenima.

Kako je navedeno, nedoumice su izazvale više od 10 konkretnih spornih prenosa vlasništva u praksi, među kojima je i slučaj Regionalne RTV Vranje, u čijem je slučaju pokrenut upravni spor.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložio je da se autentično tumačenje donese po hitnom postupku kako bi se sprečile štetne posledice do kojih mogu da dovedu nedoumice u primeni navedenih odredbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: