Šabić ima primedbe na zakon o komunalcima

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić saopštio je da su određene odredbe Predloga izmena Zakona o komunalnoj policiji sporne.

Izvor: Beta

Petak, 12.02.2016.

10:59

Šabić ima primedbe na zakon o komunalcima
Foto: Thinkstock

Kako je objasnio, neke odredbe su sporne sa stanovišta ustavnih odredbi koje uređuju zaštitu i obradu podataka o ličnosti.

Šabić je naveo da se obratio skupštinskom odboru za pravosuđe imajući u vidu značaj zakona, u javnosti prisutne kontroverze u pogledu ovlašćenja komunalne policije, kao i sporne situacije u vezi s postupanjem komunalnih policajaca.

Poverenik je naglasio da primedbe daje isključivo sa stanovišta nadležnosti, kao i da u ranijoj fazi pripreme Predloga zakona nije bio u poziciji da da mišljenje jer mu, iako je to Poslovnikom vlade predviđeno, Nacrt nije dostavljan, odnosno mišljenje nije ni traženo.

Šabić je naveo da prema odredbama Ustava obrada podataka o ličnosti, što se odnosi i na "podatke o psihofizičkoj sposobnosti za obavljanje poslova komunalne policije", treba da bude uređena zakonom i da se njeno uređivanje ne može prepuštati podzakonskim aktima ministara.

Predlog izmena Zakona o komunalnoj policiji nalazi se u skupštinskoj proceduri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: