Vučić sa Mekejnom od mišića do globalnih problema

Premijer Aleksandar Vučić priredio je svečani doček i sastao se sa američkim senatorom Džonom Mekejnom koji predvodi delegaciju američkog Kongresa.

Izvor: B92, Beta

Petak, 12.02.2016.

15:06

Vučić sa Mekejnom od mišića do globalnih problema
Foto: Tanjug

Vučić je posle razgovora sa američkim senatorom Džonom Mekejnom rekao da je sa senatorima razgovarao i o globalnim problemima, među kojima je i migrantska kriza i da im je kazao da Srbija ni u budućnosti neće podizati zidove jer to nije evropsko, niti civilizovano rešenje.

Vučić je rekao i da ga je susret sa američkim senatorima uverio da je veoma malo prepreka, ili da ih gotovo uopšte nema, kada je reč o stvaranju boljeg ambijenta i još boljih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Premijer Vučić rekao je da je pozvao američke zvaničnike da pomognu Srbiji u očuvanju mira i stabilnosti koji su ključni za ekonomski razvoj.

Vučić je rekao i da je "neozbiljan i neodgovoran" svako ko misli da Srbija bez podrške SAD može da ostane na evropskom putu i da ekonomski napreduje.

"Mogao bih da pokazujem mišiće i izgovorim ružnu reč zbog 1999. godine, ali se pitam šta bi bio rezultat, da li će da dođe vise investitora, da se zaposli više ljudi...", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara posle razgovora sa delegacijom američkog Kongresa.

Sjedinjene Države, istakao je, pomažu Srbiji na evropskom putu, što je strateški cilj zemlje:

"Siguran sam da ljudi koji žele dobro zemlji to i razumeju", rekao je premijer.

On je istakao da Srbija želi dobre odnose sa SAD i da se takve odgovorne politike ne stidi, već ponosi zbog nje.

Upitan u kojoj meri savezništvo Srbije i SAD u dva svetska rata može da pomogne saradnji, Vučić je rekao da se Srbija seća prijateljstva iz tih ratova, koje je potom izgubljeno 1999. godine.

"Vreme je da investiramo mnogo truda, energije i napora da bismo to poverenje ponovo uspostavili i ja sam zahvalan što senatori to čine, a i mi ćemo to da radimo", rekao je Vučić.

On je dodao da se onaj ko misli da Srbija bez podrške SAD može da ostane na evropskom putu i da ekonomski napreduje ponaša neozbiljno i neodgovorno.

Vučić je rekao i da je cilj da Srbija ima dobre odnose sa svim velesilama, i dodao da će pri tom uvek štiti interese naše zemlje.

Navodeći da Srbija mora da se ponaša ozbiljno i odgovorno i da uloži više energije u dobre odnose sa drugim državama, Vučić je dodao i da će, "kad god bude imao vremena", putovati ne samo u Vašington, već i u Berlin i u druge gradove kako bi vraćao stara i donosio nova prijateljstva.

Mekejn je rekao da SAD itekako prepoznaju napore Srbije u normalizaciji odnosa sa Prištinom, napretku u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, ekonomskom napretku, kao i posvećenosti Srbije u pridruživanju EU.

"Živimo u opasnom svetu, broj izbeglica nikad nije bio veći od Drugog svetskog rata i to stavlja veći akcenat na odnose između naših zemalja, posebno zemalja koje su demokratski uređene a Srbija to jeste i to je postigla svojim napornim radom", rekao je Mejekn.

Premijer Vučić se prethodno u Vladi Srbije sastao sa senatorom Bobom Korkerom, predsedavajućim Spoljnopolitičkog komiteta Senata SAD.

Senator Mekejn je sa delegacijom američkog Kongresa ranije danas posetio privremeni prihvatni centar za izbeglice u Adaševcima, gde su ih ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i komesar za izbeglice Vladimir Cucić upoznali sa uslovima boravka u tom centru.

Mekejn je posetio i prihvatni centar za izbeglice u Šidu, zajedno sa Vulinom i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Osim toga, premijer je ranije tokom dana razgovarao i sa gradonačelnikom Berna Aleksanderom Čepetom i istakao važnost današnjeg potpisivanja Memoranduma o saradnji Beograda i Berna.

Vućić je naveo da glavni grad Švajcarske, kao jedan od najboljih u svetu po kvalitetu života, može po mnogo čemu da bude uzor i da bi tamošnja rešenja u javnom transportu, reciklaži i drugim oblastima mogla da se primene i u Beogradu.

Premijer Vučić je gradonačelniku Čepetu predstavio i rezultate ekonomskih mera koje Vlada Srbije preduzima sa ciljem poboljšanja poslovnog okruženja, izrazivši nadu da će to privući još investicija iz Švajcarske.

Dvojica sagovornika su istakli da bi kroz saradnju Beograda i Berna, odnosno Srbije i Švajcarske, prvenstveno uvođenjem sistema dualnog obrazovanja, moglo mnogo da bude urađeno na podizanju preduzetničkog duha, piše u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Švajcarske Žan-Danijel Ruh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: