DSS: Novi zakon potajno uvlačenje Srbije u NATO

Usvajanje zakona o potvrđivanju sporazuma Vlade Srbije i NATO bio bi još jedan krupan korak na putu potajnog uvlačenja Srbije u NATO, kaže Sanda Rašković Ivić.

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

12:56

DSS: Novi zakon potajno uvlačenje Srbije u NATO
Foto: Tanjug

O tom Predlogu zakona danas treba da se izjasne poslanici Skupštine Srbije.

"Sporazumom, koji se potvrđuje zakonom, Srbija dobrovoljno ustupa svoju teritoriju, vazdušni prostor i infrastrukturu snagama NATO-a, njima se dopušta nesmetan pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, omogućava razmena poverljivih informacija, garantuje diplomatski imunitet i druge privilegije, omogućava pristup objektima Ministarstva odbrane", navela je predsednica DSS-a u izjavi za javnost.

Prema njenim rečima, usvajanjem zakona, kao i prethodnim zaključivanjem sporazuma IPAP, NATO ulazi u Srbiju, iako Srbija ne ulazi formalno u NATO.

"Time aktuelna vlast odstupa sa pozicija vojne neutralnosti Srbije, drsko gazeći Rezoluciju Skupštine Srbije kojom je ona utvrđena 2007. godine. Umesto da štiti interese Srbije i doslednim vođenjem politike vojne neutralnosti obezbedi da ona bude prihvaćena i garantovana, srpska vlada sledi strane interese, kršeći akte najvišeg zakonodavnog tela Srbije, prkoseći volji ogromne većine građana i kukavički bežeći od referenduma na kome bi se oni izjasnili o ulasku Srbije u NATO", navela je Sanda Rašković Ivić.

Prema njenim rečima, predstojeći republički izbori su možda poslednja prilika da građani Srbije iskažu nepoverenje strankama koje Srbiju uvlače u zagrljaj NATO i svrstavaju je u antirusku vojnu koaliciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: